Kábé mennyi időbe telik még, amíg tényleg a vágta lesz a legkényelmesebb, legjobb jármód? Amíg megszokom?
Nagyon sok helyről hallom, hogy a vágta a legjobb, legkényelmesebb jármód. Ezt el is hiszem, látom is, és valamilyen szinten érzem is. Futószáron tanulom a vágtát. Az a baj, hogy nem mindig tudom gyakorolni, mert több ló olyan, akiknek a vágtája nem kezdőknek való (túl gyors, etc.). Amikor vágtázom, még annyira kell összpontosítanom a jó ülésre, hogy el se merem engedni a kápát, nem hogy még a lovat is irányítsam. Az ülésem elméletileg nem rossz, de el sem tudnám képzelni, hogy még azt is figyelnem kéne, hogy merre megyünk, stb.
Amikor videókon látom a vágtát, azt kívánom, bárcsak most azonnal vágtázhatnék, de élőben, ha egy kicsit is felgyorsít a ló (de akkor sem megy túl gyorsan), már megijedek, és szétesek. Amikor látok valakit vágtázni, akkor mindig olyan "tiszta", de amikor én vágtázom, akkor fura. Lehet, hogyha nem körbe-körbe megyek, akkor majd jobb lesz, de nem tudom.
Tudom, hogy mindenkinél egyénfüggő, de valami támpontot tudnátok adni, hogy kb. mire szokom meg, és mit kéne csinálnom?
(Az edzőm azt mondta, hogy szerinte alapból még 3-4 óra kéne, és mehetnék egyedül, de igazából azért nem lesz így szerinte sem, mert félek. Vágtában igen, mert nem érzem magam biztonságban. Múltkor is bakolt egyet egy másik kezdő kislány alatt az egyik ló, akin én szoktam vágtázni, és a kislány félig leesett, és én is kb. annyira megijedtem mint ő. Velem is történhetett volna ilyen, és az a baj, hogy ha leesek, utána úgy be vagyok szarva még 1 hónapig, hogy csak na. ): VALAKI MEGOLDÁS?)
Teljesen természetes, hogy így érzel (mármint a félelem). Én 30 éve lovagolok, imádom a lovakat de már csak a sajátjaimra ülök fel, (azoknak szinte a gondolatát is ismerem), lovasiskolába nem mennék. Iszonyú sokat estem.
Jól mondod, a lovaglás egyénfüggő, van aki pillanatok alatt ráérez és megy neki, illetve ismerek olyan embert is, aki szereti a lovat, de szinte "be van oltva" a lovaglás ellen, soha nem fogja tudni elengedni magát.
Régi nagyon kedves lovasoktatóm mondta mindig "Csak az nem esik le a lóról, aki nem ül fel" és ez így van. DE nyilván az ember törekszik ennek a kivédésére. Ha félelem van benned az egyetlen megoldás, hogy olyan lovardát választasz, ahol nyugodt lovon lovagolhatsz, amelyiket szereted és nem pedig váltott lovakon - azzal a felkiáltással, hogy mindig a kezdő ül a nyugodt lovon. Én azt vallom, nem azért fizet az ember nem is keveset a lovardákban, hogy rettegjen. Egyébként valóban a vágta nagyon kényelmes jármód :-) az igazi lassú (rövid) rágta. Én sem szeretem az ereszd el a hajam stílust :-)
Nem baj az ha leesel, mindenki leesik, nem a világ vége. Visszaülsz aztán el is van felejtve, mert újra a lóra kell összpontosítanod. Ezért is nem jó heteket várni és agonizálni, mert csak felerősíti a félelmeket ahelyett, hogy a gyökerénél fojtottad volna el őket.
Gyakorold sokat a vágtát, majd jobb lesz meglátod. Képzeld azt, hogy hintán vagy hintaszékben ülsz és azt kell hajtanod, told jól előre a csípődet minden vágtaugrásnál. Az egy szerencsétlen helyzet, hogy a kápába kapaszkodsz, mert ezáltal előre kerül a testsúlyod és képtelen vagy kiülni a vágtát, de ebbe nem szólnék bele, mert én vagyok az oktatód. Ha hátraviszed a vállad, a csípőd pedig előre, meglátod majd, hogy sokkal könnyebb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!