Első lóvásárlás? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )
14 éves vagyok, júliusban 15, bár ez nem olyan lényeges. Idén ballagok el, és a mamámék megígérték, hogy kapok egy lovat tőlük (unokatesómék-mamámék-szüleimmel "közösen" vesznek), illetve mamám az én pénzemhez ad még hozzá, és a felszerelést is állja. Apu még anno kőműves volt, ezért neki meg sem kottyanna egy boxot, és karámot építeni - rengeteg faanyagunk, ill. téglánk, cserepünk van. Nyáron apa 200-250.000 forintot keres, télen 100-150.000-et. A faluban van anyunak egy jó barátnője, akinek a férje ért a lovakhoz, és akár feleannyiért is körmölné a lovamat, amennyiért egy kovács (nem holmi jött-mett lovas ember, lovászkodik, körmöl, és még soha nem érkezett rá panasz).
Itt kezdődnek a gondok:
- Mindenhol azt olvasom, hogy "Lónak ló a társa", tudom, hogy társas lény, de ha nem engedhetünk meg magunknak két lovat, megfelel neki akár egy bárány, vagy kecske is?
- Átlagban egy magyar félvér hány bálát eszik meg havonta?
- Mi történhet, ha a lovat NEM kamásliban szállítjuk haza?
- Ha a lónak nincs lóútlevele, és szállítás közben megállít minket a rendőr, büntethet az útlevél miatt?
- Az akáctól (nem lilaakác, rendes akácfák, 3-4 évesek) lehet valami baja a lónak, ha ott tartjuk (részben)
És mégis hová vigyem bértartásba? A legközelebbi lovardában, ami 10 perc, nem vállalnak bértartást, a távolabbiban van, az viszont 1 óra buszozás, fél óra autóút.. Olyan messzire meg nem viszem.
Miért, ti úgy vettetek lovat először, hogy mindent tudtatok?-.-". Olyan szánalmasak vagytok, hogy mindenbe csak belekötni tudtok! Ha a szüleim miatt nem lehet mellette póni, arról én nem tehetek!! Mekkora szar lett ez az oldal, hogy mindenbe csak belepofázni tudtok.
Ne vegyél mindent támadásnak, szerintem senki nem rosszindulatból mondja, csak segíteni próbálnak, még ha néha nem a számodra megszokott stílusban, akkor is. :)
Fontos, hogy a ló érdekeit nézd, ha felelős gazdi szeretnél lenni. "Ha nincs ló, jó a szamár is." Biztos hallottad már. Na valahogy így működnek az állatbarátságok is. Ellehet egy birkával, kutyával, de a legjobb a ló. Egy póni tényleg nem túl költséges, ha van hely, etetni sem kell, ajánlom figyelmedbe a shetlandikat, aranyosak is, igénytelenek is, "pénztárcabarátok" és mégis lovak. :) Egy ilyen kis póni fenntartása sem költségesebb, mint egy bárányé. Azt vedd figyelembe, hogy a báránynak is ugyanúgy kéne féregtelenítő, és ő is ugyanúgy beteg lehet, mint egy póni, nem hiszem, hogy az állatorvos kevésbé költséges. Azt is figyelembe kell venni, hogy a ló honnan jön. Ha pl ménesből, akkor szinte esélytelen, hogy egy báránnyal "beéri", de ha más ott is csak más fajú társai voltak, akkor talán működhet. A kecskét viszont szerintem felejtsd el, a szarva tényleg veszélyt jelenthet a lóra!
A lóútlevél pedig fontos! Nem feltétlen a ló tulajdonjogának igazolására szolgál, hanem amit korábban írtak, a ló "egészségi papírja" is, benne vannak az oltások, kezelések, minden. Nem biztos, hogy megéri úgy lovat venni, ha nincsenek meg a papírjai. Lehet, hogy így olcsóbb a ló, de több betegséget, fertőzést elkaphat, amivel a sokszorosát fizeted ki az útlevélnek.
A szállításhoz pedig MINDENKÉPPEN ajánlott valamilyen védőfelszerelés, mert egy nagyon rövid úton is előfordulhat, hogy a ló akár saját lábát lelépi, ami számára fájdalmas, számodra pedig költséges és kellemetlen is, mivel a lovat nem használhatod. Köztudott, hogy a legsérülékenyebb testrésze a lába, fontos, hogy vigyázz rá.
A szénafogyasztás nagyon változó, függ a ló tartásától (mennyit van karámba, boxba), a korától, az igénybevételtől, az évszaktól. Ezt érdemesebb az előző gazdájától megkérdezni. Az viszont fontos, hogy nem elegendő csak a széna! A lónak többféle takarmányra is szüksége van, főként, ha napi munkában van. Ennek is érdemes utánajárni az előző gazdánál. Az a legjobb, ha ugyanúgy tudod etetni, ahogy korábban, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy semmi nem terheli a gyomrát, kisebb az esély a kólikára.
Remélem segítettem picit! :)
Igen, úgy vettük az első lovamat (16 éves voltam) hogy előtte hat éven át minden nap órákat töltöttem lovak gondozásával. Akkoriban munkáért cserébe lovagoltam. Suliidőben reggel és este, hétvégén és szünetekben egész nap lovak között voltam. Etettem, itattam, almoztam, takarmányt hordtam, patkoláskor fogtam a lovak lábát, láttam betegségeket, kezelési módjukat, jártattam fél éjszaka kólikás lovakat - soroljam? És még így is ért pár meglepetés, amikor saját lovam lett.
Szerintem a pacid egészségét kár kockáztatni tudatlanság miatt...
Én is úgy vettem a lovam, hogy előtte egy lovardában dolgoztam, nem fizettek érte, de szeretem :)
Etettem, trágyáztam, karámoztam, foglalkoztam velük egész nap. És ha nem lenne az edzőm, akkor 1-2 dologgal most is gondban lennék...
Kedves kérdező, kár, hogy csak leoltásként éled meg a válaszainkat. A helyzet az, hogy vagyunk itt páran, akik sok mindent láttak már. Például olyat, hogy a nem megfelelően tartott lovacska igen csúnya balesetet csinált tapasztalatlan tinilányka gazdájával. Se szeri se száma azoknak a lovaknak, akik a tudatlan gazdi miatt belepusztultak egy kólikába, egy ünnepi betegségbe vagy hasonlóba..... Amikor a paci, aki csak úgy viselkedik, mint egy ló, azért kerül vágóba, mert kicsilányka lovasa nem bírt el vele, kicsilányka nagyot esett, apukája pedig megtorolta a lovon, hogy összetörte kicsilánykáját...
Kár, hogy nem kell jogosítvány ahhoz, hogy valaki lovat, vagy egyáltalán bármilyen állatot tartson kismacskától fölfelé....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!