Mit csináljak, hogy ne húzza folyamatosan a fejét?
Figyelt kérdés
Akit lovagolok ló, ha menni akar, pl. vágta után, mindig húzza a fejét. Nehéz megtartani a szárat, főleg hidegben, mert elzsibbad a kezem. Plusz ettől feszültnek tűnök és kicsit előre is dőlök, ami alapból a hibám.
2013. jan. 12. 21:56
1/7 anonim válasza:
nálunk van egy ló akit régen a kezdőbbek lovagoltak, szétcibálták a száját, megmaradt szokásának hogy rángatja a fejét. Nagyon jó lovastanárom van, adj neki egy kis szárat, hogy támaszkodni tudjon még! hátha így jobb lesz. én is küzdök sokat ezzel a problémával de nagy sikerélményem van olykor és igazi lovasnak érzem magam:) és a lovaglás bizony ilyen sport, 1000 dologra figyelni kell! csakazért is jusson eszedbe minden percen és nézd meg, kihúzod-e magad, a kengyelben jól áll-e a lábad, lanyomod a sarkad, kezedet lerakod, ne rángatsd a ló száját, hátha az a baja. Írj majd, hogy megy!:) remélem tudtam segíteni:)
2013. jan. 12. 22:07
2/7 anonim válasza:
Félfelvétel. Beleülsz a nyeregbe, előrehajtod, miközben a szárral kitartasz-engedsz míg tarkóban nem enged a ló. És több idomítómunka, különös tekintettel a fél- és egész felvételekre.
2013. jan. 12. 22:14
3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm. :) Alapból nagyon jó kis paci. Bár suliló, azokat ültetik rá, akik tudnak már lovagolni, így nincs elrontva. Nem is mindig húz, csak ha vágta után menni van kedve. Eleve menős, egy kis lökésre is megy.
Igen, szoktam mondogatni magamban, kevesebbet is szoktam előredőlni. Viszont ha húz előre a fejével, elég nehéz egyenesen maradni. :)
2013. jan. 12. 22:27
4/7 anonim válasza:
Nagyon merev kézzel lovagolsz, ha elzsibbad a kezed. A kezeidnek teleszkóposan kell követnie a ló száját. Amennyiben a ló nagyon húzza ki a szárakat a kezedből, két dolog lehet: vagy azért küzd a kezed ellen, mert túl mereven tartod és fájdalmat okozol neki, vagy egy rossz szokásról beszélünk. Bármelyik is áll fönn, mindenképp hátrébb kell jönnöd a felsőtesteddel, így a súlypontod hátrébb kerül, s vele a ló feje automatikusan feljebb. Emellett soha ne húzd vissza statikusan a ló fejét, mert abból az lesz, hogy ő húz, erre te húzol, mire ő még inkább húz.... Ördögi kör és a ló fog nyerni, mert ő az erősebb. Félfelvételekkel lehet orvosolni, meg azzal, ha finoman játszogatsz a szárakkal. Nem kellenek nagy mozdulatok, csak az ujjaid nyitnak zárnak, dinamikusan, felváltva. Ha ezt kombinálod azzal, hogy hátrébb jön a felsőtested, a csizmád viszont nem marad ki, akkor a ló feje optimális helyre kerül és elkezd szárra rendeződni, feligazodni.
2013. jan. 13. 08:50
5/7 anonim válasza:
ha lenyomod a sarkad, a vállad hátrahúzod, biztos hogy nem tud előre rántani!:)
2013. jan. 13. 10:59
6/7 anonim válasza:
Vágta utáni rohanásra jó lehet, ha vágtából lépésbe veszed fel. Én a lovaimnak már futószáron megtanítottam, hogy vágtából is lehet lépni. Amikor elkezdtem belovagolni a csikót vágta után mindig léptem vele attól függetlenül, hogy rohanni akart vagy nem. Így biztosan el tudtam kerülni azt, hogy még véletlenül se akarjon rohanni. Később aztán persze felváltva kell, néha vágta után ügetni, néha lépni, az ügetésnek is a különböző fokozatait alkalmazni, mert aztán később lehetetlenség lesz vágta után ügetésre bírni. Nekem eddig mind a 2 lovamnál bevált, nem rohannak vágta után.
Ha belefeszül a szárba, először mindig engedni kell és előrehajtani, ezzel meg tudod lepni a lovat és fel tudod venni. Extrém esetekben kicsit előretolhatod a lábad és jól dőlj hátra. Arra is figyelj, hogy hátradőlés közben a kezeidet is vidd, mert ha ugyanott tartod, akkor szinte nem is csináltál semmit.
2013. jan. 13. 11:24
7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Próbálok nem merev kézzel lovagolni, csak ilyenkor szokott ez lenni. Vágta után mi is mindig lépünk, csak aztán ügetünk megint, pont ezért. Majd megpróbálom a tanácsokat, de csak 2 hét múlva tudok kimenni megint a felvételi miatt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!