Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Egy ügető lovat hogy kell...

Egy ügető lovat hogy kell beemelni vágtába?

Figyelt kérdés
Magyar ügető loval járok terepre(versenyzett is csak már nyugdíjazták), eddig mindig úgy vágtáztunk h az előttünk lévő el kezdett és ő meg ment utána, nagyon nem is kellet semmit csinálnom. Ma viszont egyedül mentünk ki, és akárhogy is próbáltam egyszerűen nem akart elindulni vágtába pedig szerintem mindent úgy csináltam ahogy kell, a talaj is jó volt szóval nem értettem h miért nem akar menni. Aztán rájöttem h ja hát mert ő ügető és akkor feltettem magamnak a kérdést h az ügetőket hogyan ugrasztják be vágtába? eddig úgy tudtam h ugyanúgy mint a többi lovat, de most elbizonytalanodtam. Az érdekelne h van-e valami speciális módszer az ilyen lovaknak h vágtázzanak? vagy csak határozottabb csizma , esetleg pálca kell? lehet hülye kérdés, de normális válaszokat várok. köszönöm!

2013. jan. 5. 17:58
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Ügetőn óriási hiba (kizárással is büntethetik a versenyből), ha egy ügetőló galoppozni kezd. Akár nyugdijazták, akár nem, ebbe a lóba ezt nevelték bele. Nem kellene ütnöd.
2013. jan. 5. 18:10
 2/16 anonim ***** válasza:
Igen, úgy kell mint a többit, csak mondjuk nem kéne tőle csodát várni, mert soha életében nem kellett parancsra vágtáznia, innetől fogva először meg kéne tanítani, hogy csinálja, nem csak elvárni tőle.
2013. jan. 5. 18:14
 3/16 anonim ***** válasza:
Ugyan úgy, mint a többit. Az ő esete abban speciális, hogy meg kell neki tanítani a segítségre való beugrást akár egy csikónak. Az átképzéshez nagyon sok lovardai munka és jó lovas érzés szükséges, ha csak terepen mentek vagy kizárólag kezdő lovas lovagolja ne is nagyon próbálkozzatok, nem érdemes stresszelni, hadd ügessen.
2013. jan. 5. 18:20
 4/16 anonim ***** válasza:

Azért vágtázott eddig, mert ezt látta a másik lótól, amúgy meg ügetőn jól megbüntették érte.

Lépésről lépésre kell vele haladni, akár földi munkával is. Amikor vágtázni kezd, dicsérd meg, mindig alkalmazd a helyes segítségeket. Nem tudom mennyire lett belovagolva a ló, hisz az ügetőn sulky előtt mennek, szóval kérdéses mennyire reagál a csizma segítségre. Egy biztos, soha ne hajtsd bele a vágtába, hanem ugraszd be.

Esetleg csinálhatod, úgy, hogy leteszel egy rudat 30-40 cm magasan és egy lassú ügetésben mész rá.

Általábó 10-ből 8 ló vágtába ugrik ennyitől (ha csak átlépi teheted magasabbra is, hogy kénytelen legyen már ugrani. Csinálhatsz vágta cavalettit is 3,5 m távolságra raksz 3 rudat, max 50 cm magasságban.

2013. jan. 5. 18:24
 5/16 anonim ***** válasza:

Hát mi most lovagoltunk be egy ügetőt.

Nem ugyan úgy kell.

Legalább is először semmiképpen sem. Adtunk neki bizonyos segítséget, az is idő volt, mire rájöttünk, hogy mire ugrik be vágtába. És utána kezdtük el tanítani neki, hogy ha két csizma zár, csak ügetés van, ha a vágtabeugratós lábtartás, akkor pedig vágta. És nagyon hamar meg is tanulta.

Szóval lehet, hogy először valahogy máshogy fog.

Ismerősömnek pedig nem ügető lova van, de neki is van egy kis trükkje, hogy hogy ugrik vágtába a rendes vágtabeugratási segítségek mellett.

2013. jan. 5. 19:20
 6/16 anonim ***** válasza:
Én is ültem már ügetőn, akin azelőtt nem is vágtáztak, azt monddták megpróbálhatom, de nem fog neki menni. Ugyan úgy csináltam mint akármelyik lovon, és beugrott vágtába.
2013. jan. 5. 19:40
 7/16 anonim ***** válasza:
Alapjában véve, ha megszületik egy ügető csikó, de nem ügetőnek képezik, akkor ugyanaz a menet, mint egy nem ügető lónál. Nyilván arra van kitenyésztve, hogy ő egy ügető, de ha nem úgy képezik, akkor olyan mint egy rendes ló, esetleg lehet az ügetésén érezni, hogy mégiscsak más, de attól még vágtázni is tud. Mivel ezt a lovat már ügetőnek képezték, és neki tilos lenne vágtázni, meg kell vele értetni, hogy most lehet. Meg lehetne próbálni futószáron hanggal megtanítani neki a vágtát, aztán nyereg alatt hang és csizmasegítségekkel beugratni. Illetve terepen ha vágtázni akartok, akkor nem csak ráhagyni, hogy megy a másik után, hanem hanggal és csizmával is megerősíteni a vágtát.
2013. jan. 5. 23:42
 8/16 anonim ***** válasza:
Ismerek egy lányt, egy versenyző ügető kancát lovagol, és megtanította neki a vágtabeugratást is. Soha nem ugrotta el magát versenyen azóta sem, viszont nyereg alatt szépen vágtázik. Ugyan úgy tanította meg neki, mint a csikóknak szokás, és nem fiatal lóról van szó.
2013. jan. 6. 14:49
 9/16 anonim ***** válasza:
Mellesleg lehet olyanokkal próbálkozni, hogy dombra fel próbálod beugratni, és van olyan ügetős ismerősöm is, aki ugyan így, ló mögött menve tanította meg az ügetőjének. Ha társul hozzá megfelelő segítségadás, akkor egy idő után másik ló nélkül is megy.
2013. jan. 6. 14:51
 10/16 anonim ***** válasza:
Át kell lovagolni.Amíg nem ismeri az ahhoz tartozó jeleket,addig csak küszködni fogsz vele.
2013. jan. 10. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!