A pálcával a lovam nagyon szépen megy, nem kell használnom csak elég ha nálam van. Mindig pálcával lovagolok, nem bírok anélkül lóra ülni, még ha nem is használom, nálam van. Edzőm mondta tegnap, hogy rakjam le a pálcát és úgy próbáljak lovagolni. Háátt igen...és itt kezdődtek a bajok. A lovam olyan csökönyös lett, mert érezte, hogy most nem tudnék neki odacsípni ha nem megy. És olyanok voltunk mint valami kezdő kis lovas egy béna iskolalovon. Mit csináljak? Edzőm tanácsát nem kérhetem, mivel jelenleg én lobban tudok lovagolni mint ő szerintem valaha is fog, és gyakorlatilag az elméleti tudásom is jóval több. El tudnám és rugdosni, de szerintem ez nem megoldás. Szerintetek?
Hajtsd folyamatosan, lovagold előre, adj neki feladatokat, nem tudom mennyire ismeri a hangjelzéseket... a cuppogást, csettegést vagy ahogy hívod.. :DD de az enyém pl.: fogatló.. szóra üget, lép, vágtat, megáll.. szóval tegyük fel lépünk mondom a nevét, üget! és neki állunk ügetni.. mondjuk rengeteg munka.. (úgy került hozzánk 14 éve hogy vezetni sem lehetett..) szóval én ilyenekkel próbálkoznék..
Az ilyen edzőt meg akkor nem hívnám edzőnek.. ;)
2012. dec. 25. 14:22
2/10 anonim válasza:
Nem csökönyos, konkrétan felre van nevelve. Egy lónak sosem szabadna konkrét eszköztől félnie, a használóját kell figyelnie és arra reagálnia. A megoldása, mint bármely nemkívánatos viselkedésénél, hogy újból elkezdjük képezni a lovat, mintha csikó volna, nyilván nem teljes kiképzésre kell gondolni, csak az elrontott részeket kell javítani. Természetesen ez sok meló és idő.
2012. dec. 25. 14:35
3/10 anonim válasza:
Egyetértek az elsővel, még hozzátenném hogy használhatnál egy rövidebb pálcát, amit nem lát vagy nem tekint veszélyesnek.
2012. dec. 25. 14:35
4/10 anonim válasza:
hehe mind ha magamat olvasnám...... :)én meguntam a cirkuszokat a lóval és inkább vittem a pálcát..... Igaz én terepen lovagolok.De sok előrehajtással csökkenthető minden segédeszköz kerülendő "natur" lovaglást kell alkalmazni.
2012. dec. 25. 14:36
5/10 anonim válasza:
Lehet hogy hülyeség de nem lehet hogy ha pálcával lovagolsz magabiztosabb vagy és a ló is észreveszi rajtad? Lehet hogy csak ennyi az egész, bizonytalanabb vagy a pálca nélkül és megérzi...
2012. dec. 25. 15:11
6/10 anonim válasza:
Ha te jobban lovagolsz, mint az "edződ", akkor miért nem váltasz? Egyáltalán van papírja róla amit csinál?
2012. dec. 25. 17:05
7/10 anonim válasza:
A pálcát azért használjuk, hogy később ne kelljen használni. Ha akkor is használod amikor nem kellene a ló hozzászokhat és kialakul az a helyzet, amire most választ keresel.
Ahogy írod a rugdosás, szenvedés nem megoldás semmire, csak rontja a helyzetet. Először mindig meg kell kérni a lovat arra, hogy engedelmeskedjen a csizmára. Ha nem teszi, határozottabb segítséget kell adni, ha erre sem reagál jöhet a határozott pálcaütés. Ellenszegülésnél sosem simogatjuk a lovat a pálcával, tudni kell, hogy azért kapja mert valamit nem tett meg amit kellett volna (ahogy tudja is). Ha következetesen, minden esetben (vagyis folyamatosan, merthogy folyamatosan hajtod a lovat előre, bele a szárba) így lovagolod rá fogod nevelni arra, hogy már az első jelzésre engedelmeskedjen és nem fogja megvárni a pálcát, mert tudja, hogy ha nem engedelmeskedik 100% hogy pálcát kap. Fontos azonban, hogy mindig lendületesen lovagolj, sose totyogjon a ló, mindig menjetek kicsit nagyobb lendülettel mint ahogy ő azt felajánlja.
2012. dec. 25. 20:30
8/10 A kérdező kommentje:
Nem éritek. Ha pálca van nálam tökéletesen megy. Ha nincs nem megy. Ha nem használom a pálcát,de nálam van akkor is tökéletesen megy. Szóval nem tudok úgy odahúzni neki, hogy nem látja nálam a pálcát. Pálca nélkül kéne valahogy ösztönzésre bírnom. Úgy, hogy nincs nálam. Azért hozzá járok, mert a falunkban nincs máshol lovaglási és lótartási lehetőség, de igen van papírja róla.
2012. dec. 25. 22:02
9/10 anonim válasza:
Szia!
Nekem azért kellett pálcát használnom, mert nélküle ágaskodott a lovam. Pálca nélkül ültem fel rá egyszer, elkezdett hülyülni, hogy akkor ő most megmutatja, és mivel senki nem volt, aki adhatna pálcát, a kezemmel ráhúztam egyet a farára. Nah, az óta pálca nélkül is remekül megértjük egymást, és akkor, egyetlen egyszer ütöttem rá, máskor nem :)
2012. dec. 26. 11:49
10/10 anonim válasza:
Próbáld meg azt, hogy ha nem akar menni (pálca nélkül) akkor a szár végével csapsz oda, vagy suhintasz. Akkor tudni fogja, hogy akkor is mennie kell, ha pálca nincsen nálad. Velem is ez volt, nekem ez segített, most már simán megyek vele pálca nélkül szőrén, terepen... :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!