Szabadidomítás? Hogyan? Hány évesnek kell lennie minimum a lónak?
Sziasztok! Szeretném szabad idomítani a lovamat, de nem tudom, hogy hogy kezdjek hozzá. Mivel kezdjem el? Hogyan tanítsak meg neki dolgokat? Hány évesen lehet egy lóval elkezdeni? Tapasztalatokat, tanácsokat kérnék!
Valami ilyesmire gondoltam:
http://www.youtube.com/watch?v=Yu6_cP4u51M
vagy ilyesmi:
http://www.youtube.com/watch?v=HfK45zY0rlk&feature=endscreen..
Szia!
Amit ezen a két videón látsz, azt nem hívjuk szabadidomításnak, inkább trükktanítás a neve. A videókon szereplő lovak minden egyes jól végrehajtott feladatért kaját kapnak. Ezt elég egyszerűen el lehet érni, és igazából teljesen mindegy, mikor kezded el. Annyi a lényege, hogy kitalálsz a lónak egy feladatot, és valahogyan rávezeted, amint pedig végrehajtja a feladatot, vagy annak akár csak egy kis részét, jutalomfalatot adsz neki.
Ezt a módszert én nem helyeslem, mert a ló elég hamar követelőzővé és tiszteletlenné válhat, az első videóban szereplő lánynak pl. több olyan videója is van, amin a lova megcsípi, vagy rárúg.
A szabadidomítók nem, vagy csak ritkán, egy nehéz feladat elvégzése után használnak jutalomfalatot. Elkezdeni a szabadidomítást már egy ló első napjától lehet, csak nem mindegy milyen gyakorisággal, erősséggel. Az szerintem pozitív, ha egy csikót minél hamarabb magadhoz szoktatod, esetleg már párnapos korában megmutatod neki, hogy a zacskótól, egyéb ijesztő tárgyaktól nem kell félni, de ennél tovább nagyon nem kell menni. Én amellett vagyok, hogy egy csikót minimum 3 éves koráig a legelőn kell hagyni, és ha nem fél az embertől, meg a legalapvetőbb dolgokat tudja (ami még nem kapcsolódik feltétlen a szabadidomításhoz: pucolás, vezetés, pata adása) akkor rendben van. Ezután viszont már a belovaglása is történhet természetes módszerekkel, és folyamatosan taníthatóak neki különböző elemek is, csak az a fontos, hogy lassan, nem elsietve. Hogy pontosan hogyan kezdj neki, azt nehéz lenne elmagyarázni. Olvass utána, ahol csak tudsz, és miután van már valami halvány fogalmad a dolgokról, javaslom, hogy menj el különböző a témában már jártasabb emberek nyílt napjaira, élőben lehet a legtöbbet tanulni, és garantálhatom neked, hogy a legtöbbjük szívesen fogadja a kérdéseidet is. (Például ajánlom a Fiatal szabadidomítók Közösségének tagjait.)
Kedves utolsó!
Egy idézettel magyaráznám, miért nem hívom ezt én, és velem együtt még igen sok ember ezt a fajta kiképzést szabadodomításnak:
"A szabadidomítás egy olyan VÁLFAJA A TERMÉSZETES LÓKIKÉPZÉSNEK, ahol szerepet kapnak az extra, show-szerű elemek is, de ugyanakkor az alapvető képzési skála és ló-ember közti bizalmi kapcsolat is meg van, sőt tökéletesedik."
Szerintem pedig nem nevezhető természetes lókiképzésnek egy olyan módszert, ahol a lovat kizárólag a kaja motiválja, ezáltal olyan válfaja sem lehet, amiben ez így történik. De természetesen mindenki úgy hívja, és magyarázza a fogalmat, ahogy neki tetszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!