Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogy tudnék házilag villanypás...

Hogy tudnék házilag villanypásztort csinálni? Mi kell hozzá?

Figyelt kérdés

2012. okt. 28. 15:59
1 2
 1/16 Pincsi19 ***** válasza:
4%

Tulajdonképpen villanypásztort körülbelül sehogyan .De a fakarám talán egyszerűbb... Főleg ha a villanypásztorba áramot is szeretnél vezetni. De ha nem szeretnél áramot akkor karókat raksz le és mindegyik lovasboltban lehet kapni a fába tekerhető pöcköket amikre bármilyen otthoni zsineget kifeszíthetsz, javasolt a fehér színű.

Hajrá

2012. okt. 28. 16:57
 2/16 anonim ***** válasza:

Gondolom a gépre gondolsz. Alkatrészt tudsz venni kb 3000 Ft-ért. De azt csak villanyszerelő tudja összerakni. Apukám is villanyszerelő és ő 12 ezerért adja összeszerelve. Még így is sokkal olcsóbb mint a boltban.

Műanyag leszúrható oszlopokkal jobban jársz mintha külön vennél karókat és rá tartókat. Ráadásul nehezebb is összerakni mert a karókat le kell fúrni, sokkal időigényesebb. Én a sarkokra raktam uborkakarókat, mert ha igen meghúzod a szalagot, akkor meggörbülnek a műanyag oszlopok. Ha áramot akarsz a szalagokba vezetni akkor mindenképpen villanypásztor szalagot vegyél. Legalább egy sor szalagot kell kihúzni, a többi sorba pedig vastag zsinórt is lehet.

2012. okt. 28. 18:42
 3/16 x) ***** válasza:
Én mégis inkább azt mondanám hogy sehogy. Ha tényleg olyat szeretnél ami megállja a helyét, nem okoz balesetet (láttam már villanypásztor miatt kigyulladt istállót) akkor veszel egy szakértő által készítettet. A kifeszített zsinór/kötél azért nem megoldás mert egy idő után a lovak rájönnek hogy az bizony nem ráz. Főleg ha nem ismerik a villanypásztort. Nem hiszem hogy annyival drágább megvenni mintha magadnak csinálod. Ugyan ez vonatkozik az összeszerelésre is. Már eleve a zsinór kihúzásánál figyelni kell hogy ne húzzon át, forogjon körbe az áram stb. Mi úgy szoktuk hogy a karókat leszurkáljuk, kihúzzuk a zsinórt is de az elektromos részét villanyszerelő csinálja. Inkább legyen 10ezer forinttal drágább de működjön rendesen és legyen biztonságos.
2012. okt. 29. 17:59
 4/16 anonim ***** válasza:

2. vagyok.

Ha villanyszerelővel csináltatja meg az is teljesen ugyanaz mintha boltba venné, csak a normálisabb villanyszerelő nem rak rá 15-20 ezer Ft hasznot. Amúgy meg nem nagy ördöngősség összerakni egy villanypásztort, igaz a földelést szintén szakértővel kell megcsináltatni, de a többinél a lényeg, hogy semmi se vezesse el az áramot. Ezt meg amúgy se árt magának is tudni, mert nem hívogathat 2 hetente villanyszerelőt, hogy nem működik a villanypásztor, miközben csak benőtte a fű, aztán puff 10 ezer csak azért mert kijött a villanyszerelő és megmondja, hogy gazold ki.

2012. okt. 29. 20:46
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Egy átlagos villanyszerelő nem tud összerakni egy jó villanypásztort... Inkább műszerész.

És nem egyszerű, nem játék. Oda kell figyelni a szigetelésre, a hálózatról elválasztásra. Az életvédelem fontosabb, mint pár forintot spórolni!

Vannak szabványok amiknek meg kell felelni, pl. másodpercenként egy impulzus lehet, maximum 6J energia, maximum 10kV feszültség. A vezeték nem keresztezhet magasfeszültségű távvezetéket, utak mellett ki kell táblázni, hogy ne fogják meg.

Egy rosszul megcsinált jeladó halálos veszélyt jelenthet.. Meghibásodásnál a hálózati feszültség kikerülhet a kerítésre. Vagy szakadt földelésnél a villanypásztor által leadott feszültség visszajut a hálózatba, és kinyírja a házban lévő készülékeket.

A neten tizenpárezrekért árult készülékek sem felelnek meg a legtöbb szabványnak, összetákolt cuccok, megbízhatatlanok, veszélyesek.

2012. okt. 29. 23:55
 6/16 henrik 001 válasza:
én is szeretnék építeni villanypásztort. Lehet találni kapcsolási rajzokat keresőben, csak ezek mind gyújtótrafós megoldások. Amit én szeretnék, azt tv sorvégfok trafóval akarom megoldani. Ha ilyen rajzot tudna valaki akkor az jó volna.
2012. okt. 30. 09:37
 7/16 anonim ***** válasza:
Miért akarod sorvégfokkal? Az sokkal gyengébb mint az autó gyújtótrafó, ami szintén gyenge, de már használható kisebb területre, ha nem gazos.
2012. okt. 30. 11:44
 8/16 henrik 001 válasza:
szerintem pont az, hogy nagyobb teljesítményt ki lehet hozni belőle..
2012. okt. 30. 12:15
 9/16 anonim ***** válasza:
Egészen biztosan nem. Pár éve foglalkozom már villanypásztorokkal, meg tizenpár éve elektronikával, szétszedtem, és tekercseltem is pár trafót, nem a levegőbe beszélek. A lada samara trafó a legjobb, legolcsóbb megoldás, fekete-fehér TV trafót már alig találni, a színesekben meg egybe van építve a trafó a sokszorozóval, ami így nem alkalmas villanypásztornak, mert kb. 20-25kV egyenfeszültséget ad.
2012. okt. 30. 14:49
 10/16 henrik 001 válasza:
nekem van mindenféle trafóm. Már neki álltam kísérletezni vele.Egy fekete fehér monitor trafóval próbálkozok. 12V-ról működtetem a kapcsolást.. kb fél centis ívet húz... de ez még csak kezdeti próbadrótozás. Úgy akarom megcsinálni, hogy szabályozható legyen a kimeneti fesz, és ha "akció" van akkor majd jelezzen. Szerintem nem lehetetlen megoldani így.
2012. okt. 30. 15:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!