Mit csináljak? Én ezt már nem bírom.
Először is ezt a marhaságot felejsd el, hogy nem ilyen vagy, magadat lehet, hogy átvered, másokat nem! Hiszen te csinálod nem? Akkor az pontosan te vagy, mégha nem is tetszik a személyiségednek azon része. Ha egyálatalán akarsz vátozni, ahhoz először a problémát kell beismerni.
Másodszor nem harcolni kéne a lóval, hanem együttműködni. Attól, hogy téglafal módjára ismételgeted a lóval ugyanazt, ami előtte 100-szor nem működött, semmi nem lesz jobb. Gondold át a problémát, találj ki egy megoldást, és próbáld megcsinálni. Elméletileg te vagy az intellignesebb, neked kéne agyilag vezetni, az "erőt" meg hagyd a lóra. Aztán amit kitalálsz vagy működik, vagy nem, akkor megint újragondolás. Mindemelett mivel ketten vagytok, azt is kell csinálni néha, amit a ló szeretne, hiszen ez is kapcsolat, adok-kapok. Ha te nem adsz neki csak szenvedést, akkor pont ugyanazt tudod majd kivenni belőle. Iskolaló az életben nem fog alattad menni, ha nem csinálsz hozzá kedvet neki.
Egyszerűen csak unja a karámot. A hiba szerintem nem benned van, hiszen nem ezt csinálnád ha rendesen dolgozna, és nem is te rontottad el. De mivel egész nap körbe-körbe megy megunja a karámot. Terepen azért megy jól mert nem körbe-körbe kell mennie és kevésbé ingerszegény a környezet mint egy karámban.
A másik meg hogy nem hallottam még olyan lovasról aki jól érezte magát úgy hogy a lova felesben volt tartva. Pont azért mert csak akkor lehet igazán jó kapcsolatod egy lóval ha úgy neveled ahogy te szeretnéd és ahogy a lónak a legjobb. Viszont ha rajtad kívül 10en lovagolják mind különböző jelzésekkel és módszerrel sose lesz normális ló. Szerintem ha nem akarod elveszíteni akkor az egyetlen mód ha csak a tiéd, ha megveszed, talán ha másik helyre is viszed. Még átlovagolni se tudod ha mindeni rajta lovagol. De lehet hogy megoldás lenne az is ha megbeszélnéd mindenkivel hogy pár hétig ne lovagoljanak rajta mert szeretnél komolyabban dolgozni vele, átlovagolni egy kicsit egyedül, hogy mindenkinek jobb ló legyen. Gondolom vannak ott más lovak is, lovagoljanak azokon.
Van lendületünk. Nagyon tudunk menni. Minden rendben van. Amég én lovagolom. De nekem az nem tetszik, ahogy megkapom. A lovaglás első felében folyamatosan csipkedem a farát a pálcával, és hajtom csizmával. Felvételek csinálok. Iramváltások. Hajlítások. Körök, kígyóvonalak, caletti, rudak lovaglása, csakhogy ne unatkozzon. Sok jármód váltás.
Lépés-állj, állj-lépés, ügetés-lépés/állj,állj/lépés-ügetés, ügetés-vágta, lépés-vágta, vágta-lépés, vágta-ügetés. Lendületben vagyunk. De nem tetszik ahogy megkapom ezt a lendületet. Vagy ez az egyetlen módja. Hogy csipkedem pálcával??
Rétre nincs lehetőség. Gátoldalban van a lovarda. A gát másik oldalán erdő van, amúgy meg gátoldal illetve gátra van lehetőség. Van rét, de messzi van és olyan messzire nem engednek el egyedül. Kint csinálok: Fokozások, jármódváltás, hajlítások, combravaló, oldallépés. És kint nagyon tudja élvezni az életet. Olyan vágtákat lenyomunk minden lovaglás után, hogy csak akkor érzem, hogy jót lovagoltam, ha nem megyünk ki akkor csalódott vagyok.
Köszönöm, hogy segítetek és nem kezdetek el fikázni vagy valami. :)
Ismerős a szitu, ahol most lovagolok van pár díjló is, de azokat is kiadják full kezdőknek. 2 hét alatt a pöccre működő lovacskából fásult, szár ellenmenős ló lett. 1 óra kellett mire elkezdett támaszkodni. Itt most két lehetőséged vagy szoksz vagy szöksz.
Esetleg beszélj a gazdájával, hogy módosítsák a szerződést és csak te meg ő lovagolhasson rajta, így nem lesz elbaszarintva a ló, mire megint felülsz. Igaz lehet, hogy akkor kicsit többet kell fizetned, de javul a lovaglás minősége is és nem szenvedésnek fogod fel.
Ha csak te foglalkozol vele, hidd el pár alkalom után szembetűnő a változás és a folyamatos pálcázást is el fogod hagyni, mert lesz kedve menni. Persze a terepeket meg kell tartani.
Vagy fogod magad és lovit váltasz vagy keresel mást ahova beszállhatsz felesbe, és talán akkor több szerencsével jársz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!