Galopp meg a vágta az ugyanaz?
A vágta 3, míg a galopp (ha az angol telivérekére céloztok) 4 ütemű.
:*
Nekem anno elismert elméleti szakember mondta, hogy a vágta és a galopp ugyanaz, galopp a vágta angol megfelelője, se több, se kevesebb, ha a vágta 4 ütemű, az annyira összeszedett vágtát jelöl, amikor már külön hallatszik a diagonális lábpár mozdulata. Ha a gyorsaság miatt négyüteművé válik, az mezei ütemhiba, és nem véletlen, hogy egy idő után kicsinálja a ló lábait...
A vágta amúgy nem a ló leggyorsabb jármódja, lábsorrendet jelöl, nem pedig sebességet, egy ügető fajtájú ló röhögve otthagy ügető jármódban egy vágtázó félvért... És egy tetszőleges félvérnél pedig ideális idomítottsági fokon léteznie kell olyan "gyors" vágtalábsorrendnek, amit ő maga is képes "legyorsulni" ügetésben, akár még lépésben is.
pedig a galopp nem ugyanaz, nekem telivérem van és érezhető, amikor vágtából galoppra vált. ha ütemhiba lenne az elég vicces lenne, hogy 100-ból 100 telivér ütemhibás a galoppon!
egyébként meg az, hogy a vágta a leggyorsabb jármódja a lónak az igaz, mert az egy dolog, hogy egy ügetőből kikényszerítik azt, hogy simán otthagyjon egy átlag lovat ügetésben, de az ügetés eleve nem természetes jármódja a lónak, a természetben csak lépés és vágta közti átmenetre használja pár méteren, olyat nem látsz a természetben, hogy menekülni kell és a ló ügetve menekül... (azért a menekülést hoztam fel, mert nyilván ott használja a leggyorsabb jármódot)
egyébként nem tudom mi volt tavaly a wikipediás bejegyzésben, de most itt teljesen jól le van írva és még kis videón is látható a lábsorrend gif formában:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!