Kezdőoldal » Állatok » Lovak » El engedjem a szárat vagy ne?

El engedjem a szárat vagy ne?

Figyelt kérdés

Most néztem lovas videókat, amikben mindig leestek a lóról. Volt aki nem engedte el a szárat, de volt aki igen.

Én két véleménnyel vagyok és nem tudom hogy mit csináljak:

1.Ha nem engedem el a szárat ill. a lovat akkor magammal rántom vagy magam felém irányítom, és előfordulhat hogy rám tapos.

2.Ha el engedem akkor el szaladhat (szökhet) és nem tudok utána futni legalább is lekapni nem fogom tudni.

Ezt úgy képzelem el hogy szabadtéren, nem karámba lovagolok hogy ilyen esetben mit tegyek?

2012. jún. 10. 21:14
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Én mindig fogom a szárat, mert a lónak, ha belerántasz a szájába, akkor inkább fölkapja a fejét, mintsem hogy elinduljon feléd. Meg szerintem azzal is csökkented az ütés mértékét. Ha a ló elkezd húzni, szerintem csak akkor engedd el a szárat, hogy mégse húzzon már végig a pályán. De nem tudom, mert ha fogod a szárat, akkor meg nehezebben tudod kitámasztani magadat, hogy nem arccal ess a földre, és nehezen tudsz odébb gurulni.
2012. jún. 10. 21:19
 2/11 anonim ***** válasza:

Ha ezt a kérdést feltetted, akkor inkább engedd el a szárat és piszok gyorsan szabadítsd ki a lábad a kengyelből!

Majd megfogjátok azt a lovat, előbb utóbb megáll!

2012. jún. 10. 21:21
 3/11 anonim ***** válasza:
Hát igen. Amúgy meg a ló akaratból sosem tapos el. Ha van lehetősége, átugrik rajtad! :)
2012. jún. 10. 21:22
 4/11 anonim ***** válasza:
Én sose értettem hogyan tudnak úgy esni, hogy fogják a szárat. Aztán megkaptam a lovam, kimentem terepre, megugrott és egyből az volt bennem hogy csak el ne fusson mert kitudja mi lesz. Hát akkor először sikerült úgy esnem hogy fogtam a szárat. Szerencsére egyből meg is állt. Utánna volt, hogy úgy estem, hogy elengedtem, de akkor se volt semmi, megállt legelni. Úgyhogy végülis ha megfogod a szárat csak akkor van értelme ha a ló nem fog elvonszolni maga után. Ha meg nem olyan, hogy megálljon akkor vonszolni fog valószínüleg maga után. szóval ha megállós akkor ha elengeded ha nem nagyvalószínűséggel meg fog állni. Ha meg elrohanós, akkor valószínüleg így is úgyis elrohan. (kivéve, ha nem megilyedés miatt estél le, hanem mert ügyetlen vagy, mert akkor nem akar elrohanni)
2012. jún. 10. 21:57
 5/11 anonim ***** válasza:

Ha zárt helyen, karámban, fedelesben lovagolsz edzésen vagy versenyen, akkor engedd el nyugodtan, nem hiányzik szegény állatnak, hogy így megtépd a száját. Max megy két kört aztán megáll vagy megfogják.

Viszont terepen él a szabály: SOSE engedd el! Én egyedül járok és elég kellemetlen lenne, ha 5-10 km-re az istállótól hagyna el a ló, ő pedig haza menne. De még ha többen is vagytok, akkor sem engedném el, bár ilyenkor ottmarad a többi ló körül, de akkor is ki tudja.

2012. jún. 11. 08:53
 6/11 anonim ***** válasza:
én szabadtéren, terepen is esésnél elengedem a szárat, mondjuk az én lovam esés után vagy visszajön vagy el sem mozdul mellőlem
2012. jún. 11. 10:16
 7/11 A kérdező kommentje:

Én egyszer estem azt is úgy hogy a ló a hátsó lábára megbotlott és el esett de utána rögtön fel állt és így elvesztettem az egyensúlyomat.Nem volt kengyelben a lábam, de gondolom ha benne lett volna ott marad.El engedtem a szárat, de az edzőmnél volt futószár és nem tudott volna elfutni.

Köszönöm a válaszokat!

2012. jún. 11. 15:29
 8/11 anonim ***** válasza:
én megérzem ha baj van, így első lépésnél kengyelből ki a láb, szárat elengedni
2012. jún. 11. 15:52
 9/11 anonim ***** válasza:
Körbekerített helyen elengedheted, de szerintem jobb, ha reflexszerűen nem engeded el. Terepen azon kívül, hogy borzalmas érzés+szívroham ha elrohan, még nem is épp kellemes a 10 km-erre lévő faluból visszahozni a pacit. (Megtörtént eset...)
2012. jún. 16. 21:46
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha terepen elengedném a lovat és elmenne, hülyét is kapnék, hisz akár mikor kiszaladhat egy autó elé a hazaúton, és annak csúnya vége lehet. Szóval terepen soha sem engedem el (bár nem is jellemző, hogy potyognék), viszont zárt helyen inkább elengedem, nem rántok bele a szájába.
2012. jún. 16. 23:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!