Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ilyenkor mit lehet csinálni?

Ilyenkor mit lehet csinálni?

Figyelt kérdés
Járok lovagolni és van egy ló aki nagyon lusta.Ez alatt azt értem hogy amikor kiakartam vinni a bokszából lovagolni akkor ő úgy gondolta hogy most akkor megáll és nem megy tovább.Én húztam a kantárt és ő csak húzta hátra a fejét.A lovas oktatóm rácsapott a farára és akkor elindult de megnt megállt.Aztán egyszer csak elindult és amikor a karám ajtajától alig 3 méterre voltunk megáll legelészni.Nagynehezen bejött a karámba és amikor visszament a lovasoktatóm az istállóba mert ott hagyott valamit,csak úgy elaludt állva ><.Gondoltam úgy is nyugiba van akkor beállítom a kengyel hosszát.Elkezdett forogni.Sehogyse tudtam beállítan.Aztán amikor visszajött a lovasoktatóm felültem a lóra és addig "kordában" tartottam amíg beállította nekem a kengyel hosszúságát.Jólvan mentem körbe körbe és amikor a kezeimet kitettem oldalra ügetés közben egyszer csak megáll lgelni.Alig tudtam megtalálni az egyesúlyt és csak megállt..Nagyon "lusta" ló de mondjuk már 16 éves..nem tudom hogyan lehet meghajtani!

2012. jún. 3. 15:56
 1/5 anonim ***** válasza:

Az ég világon semmi köze a lustasághoz. A ló egyszerűen befásult, pont azért, amit te és a többi lovastanoncok tesznek vele. Ugye mert te is elvárod, hogy pörögjön alatt a ló pöccre, körbe és körbe és körbe. És mit adsz neki cserébe? Semmit. Márpedig a lovat ösztönözni kell ilyen vagy olyan jutalommal a jó munkavégzésérért, vagy éppen a rossz kerülésére. Itt pedig jön a következő pont, nem is tisztel. Azért nem tisztel, mert nem vislkedsz főnökként, hanem remnénykedsz, hogy majd szép szóra csinálja amit kérsz. "jajja pici lovacska csináld már azt amiért könyörgök légyszi..." Így nem működik. Adsz egy parancsot, azt határozottan elvárod, hogy kövesse. Úgy fog működni, maximum nem elsőre.

Magyarul ilyenkor azt lehet tenni, hogy nemcsak elmész lovagolgatni végtelenül passzívan, hanem aktívan kommunikációt kezdesz a lóval, következetesen jutalmazod vagy fegyelmezed, ha kell (és mellesleg tertózkodsz a dühből fakadó értelmetlen kitörésektől, mert azt is megbosszulja magát.)

2012. jún. 3. 16:39
 2/5 A kérdező kommentje:

Először is köszönöm a választ.

Másodszor pedig:

Mindig összhangban vagyunk.Csutakolom,ha mondjuk ügyesen vagy szépen ügetett mindig megpaskolom a nyakát és reagál rá hogy ez jó neki.De ami a legfontosabb: szeretem őt.Ezt mostanság csinálja mert 2 évvel ezelőtt annyira pörgött hogy alig lehetett leállítani és amikor vezettem be az istállóba nem én húztam hanem ő húzott engem..tehát nem mondhatod hogy csak felülök rá és megyek 2 kört utána meg hazamegyek..Régen hallgatott rám és minden moccanásomat figyelte.

2012. jún. 3. 18:03
 3/5 anonim ***** válasza:

A 16 éves még egyéltalán nem öreg :)

Befásult, kéne neki egy kis pihi, pár ügyes, határozott lovas.

2012. jún. 3. 19:30
 4/5 anonim ***** válasza:
Legyél határozott! Az a ló, amit én lovagolok, az is megállogat csak úgy, akkor pálcával megpiszkálom. Nem csapok neki oda nagyot, csak hogy tudja, hogy ott van nálam... Legelésnél akkor nem kell hagyni, akkor inkább állítsd meg, és várd meg, míg valaki megfogja, de ne kapjon rá arra, hogy ahogy kimegy, legelhet. Ha megáll alattad, akkor sózz oda neki, mert csak így kerülhetsz felülre, most körülbelül tesz a fejedre.
2012. jún. 3. 19:44
 5/5 anonim ***** válasza:

Ez nem lustaság, ez életuntság, plusz rájött, hogy ő az erősebb. Ha vezeted, és nem akar jönni, indítsd el oldalra, így "kimozdítod", és utána már könnyebben fog jönni. Ahányszor megáll, és nem akar jönni, mindig oldalra indítsd el. Esetleg vigyél pálcát és néha verj a fenekére, de úgy vidd, hogy rejtsd el a hátad mögé, mert ha látja, hogy pálcával mész felé, nem fogja hagyni, hogy megfogd.

Lovaglás közben meg legyél határozott, de ahogy fejlődsz, ezek a problémáid valószínű meg fognak oldódni. Ha még csak futószáron lovagolsz, ne aggódj emiatt, még bőven van időd. Azt, hogy futószárazás közben ne álljon meg a ló, egyébként az oktatónak kéne elérnie, nem a lovastanulónak.

Kengyelállítás közben kérj meg valakit, hogy fogja meg, vagy szólj rá erélyesen, ha ez sem használ, verj rá egyet, és mindjárt rájön, hogy ne szórakozzon veled.

2012. jún. 7. 14:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!