A lovam a hátsó lábára rúg mit csináljak?
Mit kell csinálnom hogy leszokjon a rugdosásról??
/lipicai.kanca.4éves/
Igen, az az egyik lehetőség, hogy fájdalma van, és így kerüli el. Állatorvossal, vagy legalább egy tapasztalt emberrel meg kell nézetni.
Ha nem látható nyilvánvaló gond, akkor marad az, hogy rossz szokás. Erről nyilván sima fegyelmezéssel lehet leszoktatni, ám maga az, hogy ezzel problémád akad intő jel, és erősen javaslom, hogy keress fel egy jobb lovardát kifejezetten azzal a céllal, hogy a ló idomításnak alapjait lásd és elsajátítsd.
erről azt olvastam pont most hogy ugyis lelehet szoktatni hogy sokszor vesszük fel neki a patáját és ha nem rúg ki megjutalmazzuk simogatással szeretgetéssel..
ha pedig rúg akkor néha néha oda kell csapni.
ez mennyire lehet hatásos.?
ohh azt még nem mondtam..
bocsánat még nincs betörve most próbálgatom.
ugyhogy abba is adhattok tanácsot.
igaz hogy nincs betörve de én néhányszor már ültem rá ennek ellenére és elviselte vagyis egyszer estem róla dehát az nemigazi lovas aki még nem esett nemigaz.? xdd
Hű, az nekem egy kicsit későinek tűnik.
Gondolom volt a ló futószárazva, vezetgetve pár hónapig, igaz?
(bocsi, lehet hogy chatelés lesz a vége, szóval jobb lenne, ha üzenetben beszélnénk, oksa? :D)
Nem betörni kell hanem belovagolni. Futószárazással kell kezdeni . Futószáron megtanul körön menni, fordulni. Ha már ezeket tudja fel lehet ülni rá és szoktatni kell a súlyhordozáshoz. Először csak lépni meg ügetni kell ,és ami a legfontosabb folyamatosan előre lovagolni. Ha tud ütemesen , őszintén előre ügetni akkor lehet kezdeni támaszkodtatni. Sok patanyomfigurát kell csinálni(átlóváltás, kígyóvonal alapok stb). Érdemes a későbbiekben körön is dolgoztatni , mert mint már mondtam ott tanul meg a leginkább fordulni. Ha már megtalálta az egyensúlyát akkor lehet tanítani a vágtát.
Ezeket persze nem 2 nap alatt kell megcsinálni vele, hosszú hónapok munkája, nem úgy van , hogy felülsz rá azt kész.....
Arra meg hogy rúg csak a nevelés a megoldás. ha rád rúg üssél neki oda, hidd el fele annyira sem fogja megérezni , mint ha te éreznéd a rúgását.
Szerintem az előző gazdája (ha volt) bántotta. Ezzel elérte hogy rúgjon. Nagyon lassan nyugtató beszéddel rengeteg türelemmel sikerülhet leszoktatni.
A tanáromnak hasonló problémàja volt, de minden csak kitartás lényege!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!