Most akkor kinek van igaza?
Ha az ember belovagolatani viszi a lovát, akkor valóban nem ritka elvárás, hogy 3 hónap alatt belovagolják, de ennél vadabb dolgok is vannak halottam már: 2 hetes igényről, meg 1 hónap után versenyre akarták vinni... És ugye az igényt ki kell szolgálni, tehát valóban van, aki ilyen határidőkkel dolgozik, más kérdés, hogy az eredmény milyen lesz.
Attól is függ tehát, hogy mit nevezünk belovaglásnak. Egy korrekt módon belovagolt ló képzése akár több évig is tarthat, de 3 hónap egyáltalán nem ideáűlis, még akkor sem, ha miden nap foglalkoznak vele.
Találkoztam már extrém esettel, épp engem raktak fel egy olyan csikóra, amire kb. két héttel előtte került rá a nyereg először. Ott csak tereplovaglás volt, mert nem lovarda, hanem lovaspanzió, csak mennek egymás után a lovak. Meglepő módon az első két-három órás terepen úgy ment alattam a ló, mint a többiek, semmi probléma nem volt. Második-harmadik alkalommal már sikerült háromszor leesnem róla, mert az első esés után megijedtem (nem igazán szoktam potyogni), ezt nyilván megérezte a ló, de én nem vagyok gyakorlott lovas.
Az már más kérdés, hogy a tulaj részéről ez nyilván felelőtlenség volt..
Ez teljesen lófüggő. Vannak akikkel gyorsabban lehet haladni, vannak akikkel csak nagyon lassan, lépésről-lépésre.
Az is fontos, hogy ki mit ért belovaglás alatt. Mert valakinek már az belovaglás, ha megtűri az embert a hátán, de van aki azt is elvárja, hogy ne csak mindkét kézen, mindhárom jármódban közlekedjen készségesen, de mondjuk elengedetten is menjen, és ismerje a cavalettit. Nem mindegy. Az sem mindegy, hogy milyen szakágra lovagolják be, és hogy milyen szellemben.
A legfőbb szempont szerintem a ló előélete. Mert ha mondjuk úgy jön be legelőről, hogy előtte még egy kötőféket nem látott, az emberrel pedig megint csak abszolút nulla a tapasztalata, az merőben más, mint az istállóközelben nevelkedett társa, akit mondjuk, mindennap dögönyöztek, és ismeri nemcsak a kötőféket, a pályát is, mert hat hónapos koráig "dolgozott" ott az anyjával.
A három hónap azért egyébként reális egy istállóközelben nevelkedett lónál, mert ha minden nap - de legalább minden másnap - foglalkozva van vele, gyorsan nyereghez szokik, és utána a lovaglás alapszintig már nem olyan vészes, kivéve, ha a csikó egyáltalán nem működik együtt, vagy ha túlságosan fél, és ezért lassan lehet vele haladni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!