Most akkor kinek is van igaza?
Én csak arra használom a kikötőt amire kell: futószárazásra.
Egyszer erről beszélgettünk, hogy milyen segédszárak vannak még, és ekkor kötött belém, hogy ez nem segédszár. Oktatóm szereti használni a veirótert mert szerinte az a szép ha a lónak úgy be van húzva a feje . Hát az én lovamra sose fog olyat tenni.
A kérdésre válaszolva: igen, neked van igazad, a segédszár fogalmába beletartozik a veiroter és a kikötőszár is.
Általában magát a segédszárat hajlamosak a veiroter stinonimájaként használni.
Azokra a véleményekre reagálva, akik szerint a segédszár, alias veiroter ront a lovon: alapvetően azért használjuk, hogy a lovat SEGÍTSÜK a támaszkodás megtalálásában. Erre való a kikötőszár is, bár a veiroter egy tapasztalt és jó lovas kezében több segítséget nyújt, egyszerűbb korrigálni a hosszát, mint a kikötőszáron állítgatni.
Futószárazáshoz a veirotert nem igazán ajánlom, mert láttam már olyat, hogy a ló bakolás közben belelépett. Nem lett semmi baja, de jobb elkerülni az ilyen rossz élményeket. Nyilván egy tapasztalatlan, vagy túl erős kezű lovasnál nem túl ideális felszerelés, hiszen akkor valóban csak megerőszakolja a lovat, de a veiroter normális esetben sokkal lazábban kezelendő, mint a rendes szár és nem azért van, hogy "szépen menjen a ló", hanem hogy megtalálja a lovas kezét, és utána segédszár(ak) nélkül is szépen támaszkodjon.
A segédszár valóban az, amit már előttem is leírtak: gyűjtőfogalom, amelybe beletartozik a veiroter és társai is.
A másik állítás viszont, miszerint a segédszár segíti a lovat, nos, ez egy akkora baromság!! A segédszár segíti a tudatlan lovast, hogy hamis keret érzését adja neki. De egy ló nem fog soha száron menni a segédszártól. Ha így lenne, használnák a nagy nevű lovasok, de érdekes módon hiába nézek meg egy idomítóedzést a legnagyobbaktól - Schaller, Hargitai és még sorolhatnám - véletlenül sem látok náluk ilyesmit, viszont minden lovuk gyönyörűen képes száron menni. Az említett Schaller pl. nem is tűri meg a lovon a segédszárat (kivétel természetesen futószárazáskor a kikötő) a tanítványai lovain se.
Az az önmagát edzőnek valló kókler, aki szerint szükség van a segédszárak használatára, vélhetőleg nem tud nélküle szárra lovagolni egy lovat - tehát vele sem, mert mint említettem, hamis kényszerkeret az egész, ami alól a ló azonnal kibújik, amint leveszik róla.
Csak tudnám, hogy az ilyen nagy tudományú edzőnek nem nevezhető szakbarbárok honnan szerezték a képesítésüket....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!