Most mit csináljak? Hogy értessem meg oktatómmal, hogy a parelli nem hülyeség és, hogy ennek a lónak ez egy jó kezdet lenne?
Tételezzük fel, hogy az oktatód nem hülye és ért ahhoz, amit csinál. Tételezzük fel, hogy azért kéri a feszesebb szárat, mert a nagy félreértelmezett parelli-imádatodban esélyt se adsz a lónak hogy támaszkodjon. Talán a sarkantyút is azért javasolta, mert az előbb leírtak miatt inkább nem érsz hozzá a ló oldalához. Lehet, hogy a lónak nem parelli kéne, hanem egy olyan lovas, aki hatékonyan lovagol. A bizalmát pont azzal fogod építeni, hogy feladatot kérsz tőle, amit te is helyesen csinálsz, s ha ő is együttműködik, jön a dicséret, meg a jól végzett munka öröme. Építs bizalmat úgy, hogy sok időt töltesz vele lovagláson kívül is. Amíg ápolod, csemegét viszel neki, netán kézen legelteted, stb. a kapcsolatotok is épülni fog. De a ló szereti tisztelni a lovasát, nekik jó érzés a feladat, ha végre is tudják hajtani. Ebben segítsd őt, mert nélküled nem tudja megcsinálni.
Amúgy pedig döntsd el, mit szeretnél. Ha vannak céljaid lovaglás terén, jobb, ha elfelejted a hóbortodat (amihez nem is értesz, csak hallottál róla ezt-azt) és úgy lovagolsz, ahogy az edződ mondja. Érdekes módon az olimpián egy parellissel se találkozol, pedig elhiheted, hogy azok a lovak sincsenek kínozva, ha úgy lenne, nem jutnának el odáig.
Ha ez nem fér bele neked, akkor válts edzőt és menj olyan helyre lovagolni, ahol parelliznek - de az olyan hely legyen, ahol valóban értenek is hozzá, nem csak majmolják a nulla tudásukkal.
Köszönöm a válaszokat!
Igen tudom, hogy nem az előrehajtás végett van a sarkantyú éppen ezért is nem veszem fel, mert edzőm azt akarja, hogy azért vegyem fel, hogy jobban haladjon. Szerintem ezzel eltompítom az oldalát és amúgy sem arra való, hogy hajtsuk vele. Én a ló miatt vagyok még mindig abba a lovardában. Nem akarom ott hagyni. Nem is oktatómé hanem van saját gazdája, aki körülbelül leszarja mi van a lovával. Egy évben ha egyszer kijön és megnézi él-e még aztán haza megy. Lehet, hogy nem értek hozzá olyan jól. Lehet, hogy nem vagyok profi még. De valahol mindenkinek el kell kezdni. Senki se profin születik.
Egyik válaszlónak: Igen tudom a parelli elsősorban olyan lovakra jó aki áll egy helyben és nem nagyon érdekli mit csinálnak körülötte. Nos, ez a ló se olyan aki csak úgy megáll egy helyben. Amint leállunk már pörög az agya, hogy hová lehetne menni egy kicsit legelni. Lehet, hogy nálunk se fog működni na...Én nem egy megszállott szabadidomító. Nem akarok egy szál kötőfékkel lovagolni. Én csak játszani szeretnék vele egy kicsit.
Köszönöm mindeninek. Majd beszélek vele. :)
ez a parellis dolog is csak akkor jön be, ha tényleg értessz is hozzá, máskülönben összezavarod a lovat.
én megmondom őszintén, nem vagyok nagy híve. Vadlováknál érthető volt, mert ők nem ismerik még az embert, de manapság...persze a nagy neveket én is elismerem. De amíg azt hiszed, hogy a pálca egyfajta fenyítő eszköz(mert írtad,h. nem akarod használni) addig nem hinném, elég tudásod van. Lovagolni tanulj meg inkább! Ha úgy bánsza lóval(helyesen) akkor mindenféle parelli módszer nélkül tisztelni fog és egyben bízni benned. Akarj inkább nagy lovaglótudású lovas lenni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!