Ilyenkor már nem állatkínzás?
Egyszer írtam, hogy ismerősöm megüti a lovat, ha elkapkodja a lábát körmölésnél. Egyből mindenki írt, hogy mondjam meg ki az és hol lakik, mert feljelentik stb.
Most pedig pár kérdéssel lejjebb olvasom, hogy megütik, megrúgják a lovat, ha rosszul viselkedik. Ugyan az, és mégsem írja senki, hogy állatkínzás. Hogy hogy?
Az az állatkínzó, aki ok nélkül ütlegeli a lovat, vagy kis helyen tartja hónapokig nem dobja ki alóla szart, de a lovat sem engedi ki, vagy nem ad neki és úgy dolgoztatja stb stb.
Az, hogy a ló megpróbál néha felülkerekedni, akkor bizony én is szájbavágom, mert ha ráhagyom legközelebb nem csak felemeli a lábát, hanem el is küldi. Fokozatosság a lényeg, ha látom a szándékot rászólok, ha továbbra is csinálja, akkor felemelem az ujjam és csak ezután jár el a kezem. Nem ütök nagyot, de ebből már tudja a ló, hogy azt a viselkedést ne tolerálom. (viszont, ha jól viselkedik, akkor megfelelőképp jutalmazom).
Egy 600 kilós állat nem játékszer, ráadásul olyan közegben él, ahol a dominancia számít, ha egyszer ő a domináns, akkor jön, hogy ha nem tetszik neki ez az, akkor felrúg, megharap, odaszorít stb. A domináns egyed is eleinte sunnyogással jelzi a nemtetszését, majd odakap, esetleg megrúgja a másikat.
Ha te vagy a domináns, akkor a ló ezt tiszteli, ez a normális kapcsolat, de ha a ló gyengének látja, akkor bepróbálkozik, hogy ő kerekedjen föléd, ezt sose szabad ráhagyni.
Ma elveszi a lábát körömölésnél, következőnél már fel se akarja adni, a harmadiknál meg már lehet rád rúg.
Ajsa!
Nekem pont egy elismert parellis mondta, hogy a dominancia a legfontosabb és bizony neki is eljár a keze, amikor a ló olyan fokú tiszteletlenséget mutat, ahol a szép szó nem használ. DE amint a ló már elfogadta a helyzetét, akkor megdicséri és enged a nyomáson.
És most minden elöttem szóló válaszát meghazudtolom.
Minden lóval ellehet érni akármit a legkissebb ütés nélkül. Erre egy példát is tudok mondnai:
A lovammal régen rosszul bántak és teljesen elvadult. Mikor hozzá került elkezdtem vele a Monty Roberts féle módszert, a legalapabb dolgoktól. Boxban majd karámban dolgoztam vele, szépen lassan. A lovam végül megértette, hogy bízhat bennem. Jelenleg a 4 éves húgom szeretgetni, és eszébe sem jut bántani.
Mindezt egyetlen egy ütés nélkül vittem véghez.
Hozzátenném hogy a lovam Báró egy Holsteini-Angol Telivér csődör, vezér alkattal.
ÉS ő csak egy példa erre. Eddig 15 lovon vittem véghez mindezt a legkissebb ütés nélkül. Minden akarat kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!