Miért gondolják a szabad idomítók hogy ők a jók aki normálisan lovagol meg egy állatkínzó?
Van pár ismerősöm + egy csomó helyen olvasom.
Nos szóval vélemények?
http://www.youtube.com/watch?v=scxdV7RmWpc&feature=related
Parelli és Monty is használ zablát,nem is akármilyen feszítőket,vagy trükkös csikó zablát,ami ide-oda nyomást gyakorol.Nem a zabla számit hanem a kéz ami tarja.Jómagam is az erőszakmentes kiképzés híve vagyok,alkalmazom Parelli, és Monty módszerét is,de mivel egy magasan telivérezett lovam van,kizárólag a pályán lovaglom nyak kötéllel,vagy kötőfékkel.Szerintem nagyban függ a ló vérmérsékletétől,örökölt idegrendszerétől hogy alkalmas-e mondjuk terepen,többló társaságában,kötőfékkel lovaglásra.
Tettem rá kisérletet,de a ménesösztön erősebbnek mutatkozott,mint a bent kialakított bizalom.Magyarán amikor megindult 10 ló vágtában,az én lovam úgy vitt utánuk min szarospapírt a szél,tehát lehet biztonsági zónán belül így lovagolni,de terepen Én legfontosabnak az emberi élet biztonságát tartom.
Nem szólom le, kérdeztem. ;)
utolsó, ez azért nem rosz és valóban ahogy írod az emberi élet fontosabb
A normális : csikózabla+ nyereg
Nem normális: indokolatlan rossz kézben feszítők, rossz lábon sarkantyúk.
A szabadidomítás NEM egyenlő a természetes lokiképzéssel.
A szabad idomítás átvesz show elemeket is, a természetes lókiképzés (monty,parelli stb..) az egy alap ló elindíitó/átlovagló program.
Én ismerek nem egy természetes lókiképzőt,szabadidomítót, kedvesek segítőkészek ne ítélik el a hagyományos angol és western lovasokat, több közülük versenyez vagy éppen drága lovardában tartja a lovát sok verseny lovas közt. ( Az más,hogy ilyen helyeken gyakran pont a csomózott kötőfékkel lovagolt egyén van le és hülyének nézve)
A tudatlanok viszont nem hiszem,hogy erről negatívan kellene beszélniük. "bottal piszkál" ,drágám jelzéseket adunk nekik,olyanokat amiket ők is használnak egymás között (persze finomabb verzióban), nem palotapincsit sétáltatunk, hanem a legmegértőbb társunkkal sétálunk akár bármilyen kötél nélkül. Aki ezeket még nem élte át az azt hiszem jogtalanul ír erről ilyen módon.
Ennyi erővel nem csomagoljuk kikötőszárakkal egy egészségtelen , helyesnek hitt keretbe a lovat ,vágjuk pofon vagy rúgjuk oldalba csak azért,mert rosszul szóltunk hozzá és nem ért meg minket, vagy csak nem bízik eléggé bennünk krízis helyzetben..Erről ódákat lehetne zengeni..Midig lesz aki rosszul csinál valamiben valamit és lesz aki jobban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!