Hogyan van időtök mindnre?
lovagolni és tanulni.
nekem valahogy a kettő nem megy egyszerre.nincs időm mindkettőre.mostanába lerontottam a jegyeimet.pedig nem lovagolok sokat...az út oda vissza 1 óra.
mit csináljak?
köszi a válaszokat!
Gimis koromban még bértartásban volt a lovam kezdetben (és még csak egy volt). A bértartást úgy kell elképzelni, hogy csak a helyet adták. Vagyis reggel ötre kimentem biciklivel (15 perc az út), megetettem, megitattam, kialmoztam, leápoltam, onnan haza, gyors zuhany, másik ruha és fél nyolcra benn voltam a suliban. Suli után otthon kaja, átöltözés, bicóra fel, irány a ló, rendberaktam, lelovagoltam, elláttam és akkor indultam haza, amikor már a vacsorájával is végzett, mert még dobtam elé éjjelre egy kis szalmát meg tettem elé egy vödör vizet, mert nem volt önitató. Hét körül voltam otthon, vacsi, zuhany, tanulás, tízkor már aludtam. Ha nekem azt mondja valaki hogy gimiben két óránál többet kell másnapra készülni, kihalok.
Fősulira már úgy jártam, hogy több lovunk is volt és otthon a saját tanyánkon tartottuk őket, de még nem laktunk kinn, az csak később jött. Vagyis továbbra is bicóztam, csak most már 12 kilométert oda is, vissza is. Naponta kétszer megtettem az utat. Mondjuk levelezőn jártam, mert muszáj volt dolgoznom is, meg nem is volt szakedzői szak másként. Havi egy hetet voltam kb. fönn a suliban. Azokon a napokon a családom segített, mert hajnalban már utaztam Pestre és késő éjjel értem haza, tehát olyankor nem lovaztam logikusan. De amikor itthon voltam, akkor minden melót megcsináltam én is az istállóban, lovagoltattunk, stb. plusz addigra már napi 3-4 lovat lovagoltam. Tanulni mindig este tanultam, ha nagyon muszáj volt akkor esetleg éjfélig, de általában 11-ig csak. Kemény volt a suli, edzői szakon 120 körüli létszámmal kezdtük az első évet, félévkor már nem voltunk százan sem, diplomát alig több, mint ötvenen kaptunk. Rektori dicsérettel, színötös diplomával végeztem.
Ha nem lovazok ennyit, tanulni se tudtam volna. Fontos, hogy az ember eleget mozogjon, csak akkor fog az agya, ha eleget mozgott szabad levegőn. Ha kihagytam egy edzést, fele olyan jól ment a tanulás. Ha egész nap lovon ültem, játszva végeztem este egy könyvvel.
Az is a titokhoz tartozik szerintem, hogy tudni kell tanulni. Érdemes a legfontosabb fogalmakat megtanulni, évszámokat, ha olyan a tantárgy, aztán ami körülötte van, az rizsa, egyszer elolvasod, tudod, feltéve, ha a fontos kifejezéseket, fogalmakat, kulcsszavakat memorizáltad előtte. Nem szabad elveszni a részletekben, mert akkor csak fáradsz, de semmire nem haladsz.
Nagyon durva tárgyaknál ( nálunk az anatómia, biokémia és hasonlók voltak kemény szórótárgyak) a legfontosabb dolgokat rámondtam diktafonra és utazás közben suliba menet, vagy amíg a lovakhoz bicóztam ki, azt hallgattam, sőt, este is úgy aludtam el, hogy ment a szöveg. Baromi sok megmarad így is ám a fejedben!
Szóval szerintem nem a lovaglást kell korlátozni, hanem a tanulást kell hatékonnyá tenni. Nekem a leírt módszer bevált, talán használ másnak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!