Szerintetek jó a Monty Roberts féle "idomítás"?
"Azoknak való, akiknek fignja nincs az idomításról mikéntjéről, csak meglátják hogy milyen divatos, és kapsából majmolják is. Most őszintén, mondj már nekem más idomárokat a Monty-n meg Parellin kívül? Mondj már nekem idomítási technikákat? Esetleg híres etológusok? Na erről van szó, és a Montyfanok 99%-a pontosan így semmit nem tud az állatok vislekedéstanáról, de a farkát azt veri, mert képes volt utánozni a másikat. A jó idomár, akárcsak a jó módszer tudáson alapul, nem a másik majdmolásán, arra minden hülye képes."
Röviden tömören: igazad van!
Igazad van abban, hogy sok a divatmajom van, akik a könnyebb út reményében, és a reklám hatására a Parellizést választják. Csak a mézesmadzag kellett (hogy erőszakmentes lókiképzés), hogy egyből ráharaptak. Nem, nem azzal van a baj, hogy erőszakmentes, sem magával a módszerrel, ami már jóval Parelli, Monty előtt létezett. A baj azzal van, hogy elhitetik minden kis hülyével, hogy egyből nagy profik lesznek, és a klasszikus módszer az állatkínzás. Annyi itt a téveszme, mint a... az! Mert az már igenis probléma, hogy ha valaki elkezd Parellizni, akkor elfelejteni azt, hogy a lovaglás egy nagyon összetett dolog, ahol a lóval való kapcsolat kialakítása, noha nagyon fontos dolog, de mégis azzal árt valaki legjobban a lovának, ha nem tanul meg helyesen lovagolni. Ha rossz az ülése, össze vissza bökdösi a lovat, tépi a száját, és a hozzánemértés. Mert szép dolog a Parellizés, a lovak figyelembevétele, de attól még, hogy valaki leutánozza a videókat, és fogalma nincs mit miért csinál, az már baj. Itt megint csak ki kell hangsúlyoznom, hogy senki nem született profinak, mindenki hibázik. Nem is az baj. De egy ilyen mondvacsinált nagy "lószakértő" se nekem, se másnak ne ossza az észt, hogy a klasszikus lókiképzők állatkínzók. A "modern" klasszikus módszernél is eltértek az eredetitől, na de nem tudom mi a rosszabb, ha valaki parellizik, és közben ijesztgeti a lovát, zargassa, csapkodja, meg még ne soroljam a többit, vagy ha valaki össze vissza kötözi segédszárakkal a lovakat.
Én szeretem Monty módszerét, nekem sokat segít a lovammal való kapcsolatépítésben. A csatlakozáson túl én nem ismerem a többi praktikáját, de a csatlakozást sokat alkalmazom, és tényleg nagyon jó kapcsolatban vagyok a lovammal, követ bárhová, "udvarias" és bármit megtehetek vele. Lecsúszhatok a farán, bújkálok a hasa alatt, és ez azért nagyszerű, mert azért ezt sok lovas nem mondhatja el a lováról, akkor sem, ha ilyen-olyan versenyeket nyer stb.
Egyébként abban egyetértek a többiekkel, hogy tényleg, ha nem érted, mit miért csinálsz vele, akkor az egésznek semmi értelme, és inkább bejön a képbe a modern klasszikus lovaglás, ugyanis igazából ha hozzáértő csinálja, nulla erőszak van benne, és működik.
Monty módszere azért terjedt el, mert régen még kizsákolás volt, igazi betörés, amit most már belovaglásnak hívunk, és eltűnt ez a kikötöm a cölöphöz és addig amíg mozog, a lovat meg kell félemlíteni különben ő öl meg téged stb. felfogás.
Kapcsolatépítésre, bizalomépítésre nagyon ajánlom, ha az ember tudja mit csinál. Én egyébként ötvöztem egy kicsit montyt és parellit, tud is pár parelli trükköt a lovam, de egyébként a klasszikus stílust nyomom. Mindig csak szemezgetek és ötvözöm az új módszereket. :)
tegnap 12:53
Talán azért nem jön be mert nem a videót leutánozva kééne megcsinálni mert ugy elég nehéz?hanem kérni Pataky Kata segítségét!(ő az egyetlen magyar Monty Roberst instruktor)vagy elmenni az egyik kurzusára.
a többieknek köszönöm a választ.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!