Mit kell tennem ha a lovam szül? Egyáltalán honnan tudjam hogy mikor fog szülni? Ha komplikációk lépnek fel és én nem tudok ott lenni a lónál mit csináljak? Állatorvos lenne, csak nem tudom mikor kéne hivni.
először is a kanca ellik,másodszor általában megellenek komplikációk nélkül,emberi segítség nélkül.
Bértartásban van a lovad?
A lovakat nem olyan könnyű ellenőrizni, ahogy előttem írták. :-) Nem szeret társaságban elleni, még vissza is tudja tartani az ellést, ha túl sok a zavaró körülmény.
A lovak döntő többsége éjjel ellik, sötétben és magányban, gond nélkül és nem is szabad állandó ránézegetéssel megzavarni. Szerencsére az ellési komplikáció igen ritka dolog. Normál esetben gyorsan és könnyen megvan a csikó.
Az ellés jeleit jól láthatod akár már napokkal előbb, de aznap biztosan. A csecsén megjelenik az ún. viaszcsepp, ami úgy néz ki, mintha a csecsei gyertyaviasz bevonatot kaptak volna. A farokrépa mellett kétoldalt beesik, általában igen látványos ez is. A kanca toporog, keresi a helyét, esetleg már az abrakját is otthagyja.
Az esetek nagy többségében a tulaj úgy fekszik le este, hogy X számú lova van és úgy ébred reggel, hogy X plusz 1. :-)
Ne idegeskedj az én paccom mikor utoljára ellett semmi gáz nem volt sőt soha nem volt ellési bajom lovakkal. :)
Kedves pacim mikor utoljára ellet kimentem megnézni olyan 2 óra körül mikor 3 kor kimentem már próbált felállni a csikó. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!