Személyes tapasztalatok erről a zabláról? Megéri ilyet venni, vagy esetleg ajánlanátok jobbat?
Lenne a lovamnak egy csikózablája a pályára, de vennék neki ilyet terepre mert néha elrohan. Meg tudom állítani, de ezek ilyen gondolok egyet és megyek rohanások szoktak lenni. Használok mellé segédszárat is. Tudom,hogy érzékenyebb segítségekre fog a ló reagálni, tudom, hogy kell vele bánni. De arra vagyok kíváncsi mik a személyes tapasztalatok.
Zabla: [link]
Személyes tapasztalatok? Az én lovam is el szokott rohanni régen terepen, míg fiatal volt, és buta, naiv, tudatlan létemre hagytam, hogy rábeszéljenek, hogy tegyek a szájába egy ilyet, sőt az akkori "edzőmnek" is hagytam, hogy ezzel menjen ki vele és "idomítsa". Tudod mi lett az eredménye? A lovacska úgy oldotta meg a problémát, hogy szépen kifeszült, átejtette a hátát, ergo frankón szár fölé került, és utána két évembe telt, mire kézhez lehetett lovagolni - plastic csikózablával!
Szomorúan olvasom, hogy te is azok közé a lovasok közé tartozol, akiknek gőzük nincs a támaszkodás valódi lényegéről, és úgy oldod meg a "problémát", hogy egy hamis keretbe kényszeríted azt a szerencsétlen állatot, mert úgy szépen "kereken megy", és könnyebb megfogni. Hadd magyarázzak el valamit a támaszkodásról. A támaszkodás egy EREDMÉNY! A következő a "képlete": lendület->elengedettség->összeszedettség/támaszkodás.
Ha ráteszed azt a vackot, ez az egész "képlet" a visszájára fordul, de legtöbb esetben csak az utolsó része valósul meg "hamisan".
Ha a lovad elvisz terepen, az a maximális idomítottság hiánya. Otthon pályán szépen neki kell állni fokozás-rövidítést, vágta-ügetés, vágta-lépés, majd vágta-állj átmeneteket csinálni, a legapróbb segítségekkel is. Terepen elsősorban derékkal vedd fel, mert a zabla általi fék funkció olykor meg szokott szűnni. Ha nagyon tátog, akkor tegyél rá kisorrszíjat - ha nincs rajta.
Felejtsd el a keményebb zablát ilyen alkalmi váltások miatt, de egyébként is. Ha keményítesz a zablán, két következménye lehet: 1. a lovad szája betompul és válthatsz végérvényesen erre a "kínzóeszközre", vagy egy még erősebbre 2. a lovad ki fog feszülni és melózhatsz rajta jópár évet, mire újra elfogadja a zablát.
BÚÉK!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!