Szerintetek jó dolog zabla nélkül lovagolni?
tegnap 08:49 vagyok
Istenem, de túl komlikáljátok. Az embert csak azon a szinten hasonlítottam a lovakhoz, hogy mindkettő szociális társadalomban élő lény. Láttam már nem csak videón, hanem élőben is vágtázni ménest: elől a vezérkanca utána meg a vízözön. Az hogy a többi ló miért követi a vezért, annak semmi köze a ló intelligenciájához (mert tudja, hogy a vezér után kell menni), ez egy teljesen természetes ösztön. A lovak iszonyú okos állatok, rengeteg mindere meg lehet őket tanítani, de ez egy veleszületett reakció, nem pedig tanult. Most megint az embereket mondom (ne kövezzetek meg érte csak ez jutott először eszembe xD), pánikhelyzetben legyen kissebb vagy nagyobb tömeg az ember is ösztönösen a többiekkel rohan, ilyenkor senki se gondolkozik azon hogy mi a helyes és célszerű. Ha társaiddal együtt menekülsz egyszerűen nagyobb az esélyed a túlélésre. Ez az evolúció és az ősök tapasztalata alapján genetikailag örökölt viselkedésmód. Az ember ebben különbözik az állatoktól, hogy ellen tud mondani a saját öszöneinek (vagy pl. rá tudja erre venni a lovat), ha az esze jobb megoldást talált.
"Egymagában egy ló sosem rohan el a ménestől, ha észlel valami ijesztőt, előbb megvárja a vezér reakcióját." Egy ellenpélda: Még tavaly voltam egy olyan terepen, ahol legalább 10-en voltunk. Nem emlékszem, hogy miért (asszem egy nagyobb kamion vagy teherautó miatt) megugrottak a lovak. Ketten leestek, az egyiket sikerült elkapni. A másik viszont leszarta a többieket és hanyatt-homlok vágtázott haza tök egyedül (nem ő a vezér és egy elég ijedős ló). Sőt valahol láttam is egy hasonló videót (majd mindjárt megkeresem, ha még fenn van) ahol az autók között szaladgált 2 ló több kilómétert levágtázva a betonon. Megvan: http://www.youtube.com/watch?v=Zb9ha2_65mw
Fuu remélem nem írtam semmi sértőt senkire nézve se :) Nem akarok veszekedést kezdeményezni csak tényleg érdekel ez a téma. Szeretem megfigyelni a lovak és más állatok (kutya, macska) viselkedését. Komolyan képes vagyok egész nap a karámban ülni és figyelni xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!