Ti ilyen időbe, hogy lovagoltok?
Oké, ne tépjétek már egymást egy ilyen értelmetlen hülyeségen. :) Évtizedeken keresztül dobálhatjátok még egymásnak a labdát, csak egyről nem fogtok a kettőre jutni.
Ha sokat esett, és felázott a pálya, akkor nem megyünk ki, hogy hasra essünk, de amúgy nem rég lett leszórva új homokkal, úgyhogy egyelőre teljesen jó, kifogástalan.
Nálunk nincs fedeles - kis családi lovarda a miénk, most bértartó is kevés, mert épp építkezünk, inkább csak a saját lovak vannak - sőt, valószínűleg sokáig nem is lesz, családi jövedelemből egyszerűen kizárt, hogy legyen. Nekem olyan nagyon nem is hiányzik egyébként. Én egyrészről nem járok fedeles versenyekre, a nyári szezonban nyomjuk, így ilyenkor a lovak le is vannak pihentetve, nem folyik velük komoly munka, ha idő és talaj engedi, kicsit idomítgatunk, amúgy meg laza terepeket megyünk, meg a karámban rohangálnak.
A távlovaimmal más a helyzet, az speciálisabb, meg ott az idény korábban is kezdődik, de karácsonyig azok is pihennek, utána vannak elővéve újra. Kell a paccoknak is egy kis full kikapcsolódás. Mozognak eleget, hiszen kinn vannak, de nem nagyon lovagoljuk.
Mondjuk januárban vélhetőleg semmivel nem lesz jobb idő, mint most, akkor pedig már kezdjük az alapozást, méghozzá szinte csakis terepen, lassú, de kitartó melóval: sok lépés, ügetés és terepen idomítok is, ahol találok alkalmas helyet. Szerencsére akad, illetve az erdei utakon tud még nagyon jó talaj lenni, igaz, az általában hosszú egyenes, de átmeneteket lovagolni, félfelvételeket, felvételeket, egyik-másik oldalra állításokat (ott ugye nem nagyon mondhatom, hogy külső vagy belső) remekül lehet kivitelezni. És ott még szél is ritkán fúj, egész jó az idő. :-))
Azt gondolom, ez csakis elhivatottság kérdése, ha az ember akar, akkor pocsék időben is tud lovagolni, az meg szerintem a legjobb érzés a világon, amikor egy jól sikerült lovazás után otthagyom a leápolt, rendbe tett lovat a boxban a friss szalmán, egy jó adag finom szénával, én meg bemegyek és egy forró csoki társaságában leülök a kályha mellé. :-)
Gabka, nem belebeszélni akarok, de hallottam olyan lehetőségről lovardaépítésre, hogy pályázatot írnak ki rá. Nálunk azt hiszem így lett, pedig ez sem nagy lovarda, azzal a feltétellel épülhetett meg talán, hogy télen átjárhatnak mások is. Na most én még életemben nem találkoztam mással, néha eljönnek ugrani párat, aki komolyabban csinálja, de van rá lehetőségük..
Ha érdekel, érdemes megfontolni az ilyen lehetőségeket, persze csak ha érdekel, bár ahogy olvasom, nagyon jól megoldod te így is:)
Jajj Gabka ez a végén nagyon nagy volt! Jó volt belegondolni. :))
Nálunk azt mondja edzőnk ha csöpög az eső hogy ne menjünk terepre mert megfázik a lovak veséje. Már ha egy kicsit csöpög akkor is! Ez szerintem nem ilyen egyszerű... Ezt a cukros válaszolónak mondom, remélem nem baj hogy ezzel azonosítalak! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!