Hogy tudom megtanítani vágtázni a lovam?
Van egy öt éves ügető kancám.
Nyáron vettük, úgy, hogy nyerget látott már, de ennyi. Az óta dolgozom vele, szépen megy, figyel a segítségekre is, bár a belső állítás nem mindig sikerül. De a patanyom figurákat is csinálja már, és az átlóváltás a nagy falat, de már az is elég jól megy neki.
Mindez ügetésben és lépésben. Viszont nem tudok vele vágtázni. Ha kiskört cisnálunk, akkor az eleje vágtázik, de ennyi. Eddig két vágtaugrást csinált alattam, de azt sem én akartam.
Nem tudnátok valami tippet adni, hogy hogy tudnám beugratni vágtába? Hogy taníthatom meg neki?
(Egy válaszom már van, futószáron próbáljam, de hátha nektek is van még valami jó ötletetek.)
Én meg jelenleg is dolgozom ügetőkkel, épp most tanítottunk vágtába ugrani egy lovat, illetve nem olyan rég :)
Egyik az, hogy tényleg megpróbálod futószáron, de ha ott sem egyből, akkor jön a 'hagyományos' belehajszolós módszer. Ilyen esetben nincs más választás.
Lóhátról pedig nekünk ELSŐRE bevált, hogy másik ló mögött menjen. :) Az előttünk lévő lovat beugratták vágtába, ugye a lóban pedig benne van a követési, együtt maradási ösztön, önmagától követte, még egy kicsit ügetett, de nem kellett vele sokat küszködni, elindult vágtában, azóta vezető ló nélkül is megy neki, bár akkor még sajnos kicsit belerohan, de majd finomítunk rajta.
A határozott hajtást próbáltam, de csak gyorsan üget. Nagyon gyorsan.
Futószáron tényleg meg fogom próbálni, bár lovas alatt még nem ment futószáron.
Nekem azt mondták, a belehajszolós módszer a legrosszabb. Azt nem szabad. Inkább megpróbálni beugratni, ha nem sikerül, megállítani, újra. Szóval én úgy tudom bármit, csak azt ne.
Az a baj, hogy nem sok lehetőségem van társaságra. De köszi a tippet, ha meg tudom oldani, mindenképpen keresek valakit. Csak sajnos elég menős paci, úgyhogy nehéz másodiknak maradni :D
Harmadik válaszoló: egyedül lovagolok.
És terepen nem voltunk még, múltkor elindultunk, leléptetés gyanánt, a terep első része sétálgatós, azon, de nagyon parázott, meg minden, úgyhogy távolabb még nem merészkedtünk. Meg új hely, két hete van itt, előbb szokja meg, nem akarom kivinni, nehogy azt higgye, megint elviszem, mert sajnos sokat költöztünk.
Szóval a terep nem játszik még.
Nem. A Berriben. És csak hobbyló. De nagyon jó lenne végre egy jót vágtázni, nagyon hiányzik :)
Futószáron annyira nagyon nem kell hajszolni, ott szokott sikerülni, de lovas alatt nem próbáltam még. Hát meglátjuk. Hétvégén megyek, de lehet már holnap is, és mindenképpen megírom, hogy sikerült-e avagy sem.
Amúgy kis x-et "ugrottunk", és akkor, mikor lejöttünk róla, akkor kiskörben vágtázott, de inkább csak az eleje. A háta általában marad ügetésben. Meg ha nagyon ideges, akkor csinálja ezt.
De amikor gyorsan üget... kiülni már megtanultam, de ahogy kinéz hátulról, az állati poén :D Szegény, mint egy táncoló páva...
Igen, ahogy tapossa magát előrefelé, elég veszélyesen tud kinézni :D
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!