Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Saját háznál, otthoni tartásba...

Saját háznál, otthoni tartásban mennyibe kerül kb havonta 2 ló fenntartása?

Figyelt kérdés

Van 2 lovam bértartásban (az egyik 7 éve van meg, a másik lovam 5 éve, és 9 éve lovagolok), de nagyon sokba kerül a tartásuk. Most lenne lehetőségem rá, hogy saját házhoz hozzam mindkettőt, és itthon tarthassam őket, csak nem tudom, mennyibe kerülne átlagosan a havi fenntartásuk. Tudnám őket gondozni, és lenne rájuk felügyelet itthon napközben is, csak az árakkal nem vagyok tisztában. A lovardák mindig rátesznek az alapárra még pár ezressel, hogy profitot is hozzon nekik a lovak bértartása, szóval nem pont az érdekelne, hogy egy lovardának mennyi, hanem hogy azok, akik otthon tartják a lovaikat, kb mennyit költenek havi szinten a takarmányra, orvosra, kovácsra, vízre, stb?

Előre is köszönöm a választ! :)

2011. nov. 13. 16:30
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Elég a beálló, csak 3 oldalról kerítsd el és ne szélirányban legyen nyitott.

Akinek egy bála szénát eszik a lova, kérdezném, mekkora az a bála?????

Egy átlagos nagybála kb. 10-15 kisbálával egyenlő, márpedig egy bála széna per ló per nap igenis elfogy, ha nem éhezteted. Kivételt képez, ha jó nagy legelője van, akkor valóban kevesebb szálastakarmány kell.

Ha venned kell a takarmányt és a szalmát is, nagyjából 15ezer/ló kijön egy hónapban, ha olcsóbban jutsz takarmányhoz, esetleg kevesebből is, de azért a 15 elég reális. Vizet nem tudom megmondani, mert fúrott kút van a lovaknál, abból itatunk, szóval vízszámláról nem tudok nyilatkozni. De ha azt veszed, hogy egy ló megiszik vagy 60 liter vizet napona (nyári melegben sokkal többet) akkor esetleg tudsz kalkulálni.

Orvosra szerencsére ritkán költünk, nem betegesek a lovak, egy sima kólikához, varrást nem igénylő sérülésekhez pedig már rég nem hívunk állatorvost, megoldjuk magunk. Oltani évente, féreghajtani ha otthon tartod, elég félévente. Kovács nagyon változó, ha nem kell patkolni, olcsóbban megúszod, ha nem ugratsz, nem jársz sokat betonon, fölösleges a patkó, főleg télen, mert csak jobban csúszik, meg belefagy a hó és szegény ló hógombócokon jár.

Még valami eszembe jutott: szomszédok mit szólnak, ha hazaviszed a lovakat? Mert lehet belőle kellemetlenség sajnos.

2011. nov. 13. 19:22
 12/18 anonim ***** válasza:
Nálam félridegben 30-35ezerre jön ki a két ló. Ketten 8 nap alatt esznek meg egy 4 mázsás bálát. Az árba belekalkuláltam a vizet, állatorvost, kovácsot is. Karám olyan 5000 négyzetméter, illetve éjszakára bezárom őket egy kb. 500 négyzetméteresbe, ahol a beállójuk is van. Ami kb. 3,5x4,5méteres 3 oldalról zárt.
2011. nov. 13. 22:25
 13/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az infókat. :) Tényleg nagyon hasznos dolgokat írtatok, sokat segítettetek vele. Köszönöm. :)
2011. nov. 14. 09:12
 14/18 anonim ***** válasza:
Még annyit hozzátennék az előttem szólókhoz.Ha nyári időszakba tudsz ráfordítani egy nagyobb összeget, és persze van hozzá helyed,érdemes megvenni előre a téli takarmányt mert sokat spórolhatsz vele.
2011. nov. 15. 12:49
 15/18 anonim ***** válasza:
az egy bála szénás vagyok a széna lucerna kiváló minőség és óriás bála ;)
2011. nov. 17. 20:48
 16/18 anonim ***** válasza:
Szia! nekem is két lovam van. hát nálunk úgy van hogy apum általában kaszálni megy és mindig intézi hogy tudjunk valahonnan betakarítani szénát, friss füvet, lucernát, na meg szalma is kell. ez így nyáron olcsobb. De télen o.O 3 hét alatt elfogy egy bála széna/lucerna. és kb úgyan úgy 3 hét alatt a szalma mivel a lovak mellé van egy levágásra való bikánk( egésznap istállóban van és kész, szal így sokszor kell almot cserélni) lucerna az kb 6-7000 ft, széna 4-5000 ft körül van. szalmát azt nem tudom. Mi zabbal etetjük őket, (nyáron napi 1 fándli, télen napi 2) de néha kapnak kukoricát is, de nem 100 ft egyikse :/ + én még lovagolok is rajtuk, de mivel egyedül nem megyek ki( azért annyira bátor nem vagyok >< de végülis haza jön ha leesek de nem kockáztatok) és az is 1500 egy óra (oktatóval úgy hogy nekem "házhoz jön". oktatóm a nagyobb sodrott pasimmal, én meg a welsh pónimmal) nem túl nagyok a lovak de zabálnak rendesen >< amúgy meg ki kell tapasztalni hogy naponta mennyit adjunk nekik, és azt ők megszokják és akkor nem fogják követelni mindig az ételt. Mi kovácsnak nem fizetünk mivel magunk csináljuk( elég jól ^^) nyáron sok víz kell nekik, de ha friss füvet kapnak akkor nem isznak annyit, de kell nekik, télen meg csak akkor kell nekik adni mikor megy a ember oda hozzájuk mert befagy a vödör :/ Orvos nem igen jár hozzánk mert azt már nem igen engedhetjük meg magunknak, de nagyon egészségesek a lovaink :) kisebb nagyobb seb előfordul nálunk de tudjuk hogy kell kezelni és nincs semmi baj :) remélem segítettem:) sok sikert
2012. máj. 20. 14:27
 17/18 anonim ***** válasza:
Hello! Nekünk a pacinak van egy jó nagy karámja egy olyan 8x8-as vagh bagyobb és van benne egy fedeles egyik oldalán védett kis boxa ami olyan 3x3 méterres. Van neki még egy olyan jó 12x13 méteres villanypásztorral elkerített legelő is. Maga a villanypásztor 30 000 ft volt. A hozzá kellő fa oszlopok még jó 10-20 ezer. A karámja is lehetett vagy 35 ezer. A boxa 20 ezer. 8 bála széna az 60 000 ami elég neki max 4 hónapra. Bár most fogyózik. XD maga a paci meg 150 000 volt, mert póni. A körmölés, az állatorvosi vizsgálatok eggyütt jó 30 ezret visznek el. És csak a lovaglás miatt van, szóval nagy haszna nincs. Bár ha jön valaki lovagolni akkor lehet belőle keresni egy kicsit. A nyereg a szerszámokkal, kantárral vezetőszárral, futószárral 60 ezer vagy annál is több az ápoló cuccok, max 10 ezerből kijönnek, a víz havonta 5 ezer ft körül van. De legalább nem kell nyírni a füvet xD szóval nekú
2014. aug. 11. 12:49
 18/18 anonim ***** válasza:
Utsó vagyok: télen még kell zab is, szalma is. Az még jó 30 ezer 2 honapra. Szóval drága a ló tartása.
2014. aug. 11. 12:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!