A lovak akkor most hogy is alszanak?
kislétszámú ridegtartott lovaknál azt figyeltem meg, hogy mindig van 1, aki állva alszik, de a többiek fekve. Gondolom ő az őrszem.
A lovak egy rész tiszta trágyafolt minden reggel, ők valószínű h fekve alszanak, mert hemperegni gondolom a tiszta szalmában szoktak inkább.
De sztem van olyan is, aki állva alszik
A lovaknál 3 típusú alvás van;
1. a szendergés, amikor állnak, de éppen csak egy kicsit elbóbiskolnak. Nem alszanak mélyen, valami kisebb neszre azonnal tudnának reagálni, ez ilyen felületes alvás.
2. "sima" alvás, nem tudom hogy nevezik másképpen. Itt a ló még mindig áll, de már valamivel mélyebben alszik.
3. Mély alvás, ilyenkor a ló már fekszik, és nagyon mélyen alszik. Ez felnőtt lovaknál nemigen, vagy csak nagyon ritkán fordul elő, inkább csak csikóknál, akikre vigyáz még a mamájuk.
Az emlősök alvása alapvetően ugyanazokból a szakaszokból áll. Esetünkben a REM szakasz a lényeges. Ez az álom szakasz, melynek van pár jellemzője, pl a vázizmok atónusossága, azaz bénulása. Namost a ló speciális felépítésének köszönhetően képes arra, hogy az másik 4 szakaszt akár állva is lefolytassa. Ezt napjában többször teheti, logikusan előnyösebb egy prédaállatnak, mint egyszerre sokat.
REM szakaszhoz viszont kénytelen lefeküdni, ha nem tenné, a gravitáció úgyis pofára ejtené a bénult izmoknak köszönhetően. Megfigyelések szerint egyébként akár 2 hétig is bírja REM alvás nélkül, noha addig messze nem szokta kinyújtani, ha nem kényszerül rá. Összehasonlítás képpen, az ember 10 nap után belehal az alváshiányba.
Napi kb. 45 percet fekve, az az idő, amikor teljesen elengedik magukat, és nagyon mélyen alszanak.
A többi 'állva' alvás az igazából nem mondható alvásnak, ők azzal is veszik fel az energiát, de sokszor a szemük is nyitva van, a fülük mozog, a farkukkal csapkodhatnak 1-1-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!