Milyen zablatípusok vannak? Melyik a legfinomabb és melyik a legdurvább? (sorrend) Belinkelnétek nekem olyan oldalakat, ahol részletesen le van írva, hogy melyik zabla milyen hatást vált ki a ló szájára? (vagy akár le is írhatjátok bővebben)
Arra lennék kíváncsi, hogy:
-a szájrészek szerint is milyen hatást váltanak ki,( pl. az emelt zabla mire hat és hogyan, vagy a csavart ollós zabla hogy funkcionál,na meg a kanalas zabla hogy mire való az a bizonyos "kanál" a lónak a szájába,
vagy a kétszer tört zabla,
- a vékonyabb szájrész és a vastagabb szájrész közti különbség, vagy a kétszer tört zabla milyen hatást vált ki?
-a pálcás zablák).
-Vagy a feszítőzablák között is mi a különbség, melyik mennyire erős,
- és melyik anyag a legjobb, a réz, vagy a nikkelezett, vagy milyen.
- Vagy pl. milyet csak Pelham feszítőzabla engedélyezett a versenyeken?
-vas szájrész, vagy gumis, vagy almás, vagy mi mire való, milyen szájú lónak?
Szóval nagyon részletesen érdekelne a dolog. Azért is írtam, hogy jó lenne, ha valaki linket is tudna mellékelni. Valamint a zablák története, kialakulása is érdekelne.
A neten nem találtam sehol részletesen leírva, csak főleg lovasboltokról van infó, akik ezeket árulják. Nagyon fontos lenne!
Nme tudok mindre válaszolni.
Azt tudom, h a vékonyabb zabla a keményebb szájú lónak való, még a vastagabbat a puhább szájú lovaknál szokták használni.
Az üreges szintén kicsit könnyít rajta, azt is a puhább szájú lovaknál használják.
A knaál az hiszem azt akadályozza meg, hogy a ló a nyelve alá vegye a zablát.
A feszítők erőssége a kar hosszától függ leginkább (meg attól h milyen szorosra csatolod a láncot.
Természetesen az anyagok, zabla vastagsága, törtsége itt is befolyásolnak.
Az anyagában annyi a különbség h azt hiszem üreges, könnyűt csak nikkelezettet szoktak csinálni.
A sárgaréz zablának meg az ízét valamelyik ló szereti :)
A gumis szintén érzékenyebb szájú lovaknak való.
Az ízesítés csak egy kis extra, fokozhatja a nyáltermelést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!