Újabb problémák a kikötéssel kapcsolatban. Mit tehetnék?
Szóval ma voltam lent a pacinál. Azt hittem, hogy eddig problémás, ma kiderült, hogy nem volt az.
Kikötöttem jóhiszeműen hosszúra, 2 másodperc után kiderült, hogy kár, mert rám forgott, beszorított, hasonlók. Rövidre kötöttem. Először feltekerte magát még a kikötőre, de az mellékes. Elkezdte kaparni a földet, nyugtattam, nekikezdtem lecsutakolni. Rám rúgott, kiabált, nagyon hangosan, és kaparta a földet továbbra is.
Képtelen volt ott maradni, majdnem elszakadt a kikötőszár. A nyergelés úgy nézett ki, hogy rúgott, csípett, harapott közben. A kantározással furcsa mód semmi baja nem volt, az ment a legjobban.
Viszont mikor hevedert húztam, az úgy nézett ki, hogy körülöttem forgott. Nem volt egyszerű... Kengyelt állítani nem is tudtam, mert ugrándozott, meg elszaladt.
Lehajtotta a fejét, sunyított, és púposította a hátát, mikor már elindultunk. De hajtottam előre, akkor viszonylag alábbhagyott a hisztije.
Egy dolog van, amire gondolok. Eddig a pálya melletti legelőn voltak a lovak, és látta őket. Most viszont eltakarja őket mindenféle fa, meg ilyesmik, tehát egyáltalán nem látja őket. Kérdeztem, egy lovat nem lehetne-e lehozni, hogy megnyugodjon, mert lehet nagyon egyedül van, és fél, hogy elrabolom, vagy nemtom... de nem lehet.
Lenyergelés után pedig gondoltam meghajtom még kicsit körkarámban, és rám támadott, meg ágaskodott felém, és rúgott. Nem léptem hátra, nem hódoltam be neki, de ez így nagyon nincs rendben.
Mit tehetnék vele?
Amúgy nem egy rosszindulatú, hanem figyelmes, okos állat. Elkeseredtem ma nagyon.
"Megnevelem, aztán megvigasztalom"
Ezt úgy gondolod, hogy ha rosszalkodik, akkor rá csapsz a pálcával, és utána szinte rögtön meg is simogatod, hogy ne haragudjon rád? Mert ez így nagyon rossz ötlet! Csak akkor "vigasztald" meg, ha a nyergelés végéig jól viselkedek. Addig semmi vigasztalás, simi!
Jól vettem ki a kommentekből, hogy új helyen van a ló? Mert az új környezet, plusz a fajtatársak hiánya okozhat komoly problémát a lónak. Viszont akkor sem szabadna rád támadnia. Az rendben, hogy el akar szaladni, hogy kiabál a többieknek, de rúgnia, harapnia stb. akkor sem szabadna.
Ha ezt csinálná valamelyik lovam, nem verném agyon, de kapna egyet az biztos. Azzal, aki azt mondta, verés után nem lehet megsímogatni, nem értek egyet. Amikor a ló rosszat csinál, azonnal kell határozottan büntetni (nem nagyon megverni, csak egyet odacsípni), aztán viszont meg lehet nyugtatni, hogy a barátság helyreálljon. A lovak elég értelmesek ahhoz, hogy felfogják, a bünti a rossz cselekedetért van, de a megpaskolás azt is jelenti számukra, hogy azért legyen béke és próbáljunk együttműködni.
Mindenképp meg kellene próbálni pl. olyan helyen kikötni és pucolni, ahonnan látja a többi lovat, vagy bevinni egyet-kettőt közülük, hogy ne legyen társtalanul. Ha így nem hülyéskedik, akkor ez volt a baj. Ezt is természetesen ki kell nevelni belőle, hiszen nem túl jó használati tulajdonság, hogy egyedül nincs el, de ha még új neki a környezet, akkor szép lassan, fokozatosan kell hozzászoktatni és megértetni vele, hogy munka végeztével visszamehet a társaihoz.
Ne hagyd magad, neki kell engedelmeskednie, de hogy mennyi időt lehet a tanulási folyamatra rászánni, az tényleg attól függ, hogy mennyi ideje van az adott helyen a ló. Új helyen el lehet neki nézni egy darabig, hiszen hiányolhatja a régit, a régi gazdáját, gondozóját, stb. A ló is érző lény, neki is vannak gondolatai, érzései, neki sem mindig könnyű alkalmazkodni. Ilyen esetben légy türelmes és következetes, inkább dicsérő, mint büntető, bár azt semmilyen körülmények között ne tűrd, hogy rád rúgjon.
Ha nem új neki a hely, akkor lehet gyorsabban haladni ezzel a dologgal, kevésbé figyelembe venni a dilijeit - helyzetfüggő.
Szia! Én hiszek neked! Sajnos vannak ilyenek. Én azt tanácsolom, hogy keress egy szakértőt megmutatod neki hogy mit csinál a ló. Nincs ott senki a közeledben amikor ezt csinálja?? Engem is beszokott szorítani nekem segített az hogy ott volt a tulajdonosa .1 és fél évig nézett hogy mit csinálok jól meg rosszul meg megmutatta hogy mit kell ilyenkor csinálni.Ha vezeted és nem akar engedelmeskedni akkor fogd meg a kantárszárat és húzd meg.Nekem ez segít!!
Sok sikert! A többivel meg ne is törődj csak rosszindulatúak!! :)
Ha egyszer megcsinálta és ráhagytad, akkor megcsinálja máskor is. A ló nem mimóza, hanem egy állat. Még a lóbarát kiképzési módszerekben is az szerepel, hogy annyira bánthatod a lovat, ahogy ő bánt téged. Ha rád rúg rúg te is oldalba nyugodtan, főleg, hogy közel se tudsz akkorát rúgni, mint egy fajtárs. Tudod a lovak közt van egy rangsor, nincs olyan, hogy egy szinten állsz a lovaddal, neked kell a főnöknek lenned és ezt a dominanciát néha éreztetni is kell vele. Nézd meg mit csinálnak ménesben és akkor rájössz miről beszélek.
Ha vergődik, akkor kösd ki két oldalról és hagyd ott egy időre, majd megáll.
Én nagyon szeretem a lovamat, ezt a környezetem is tudja, de ha szemtelenkedik velem, pl meg akar harapni, akkor igenis szájba fogom vágni, mert én vagyok a domináns és nem ő. Szóval nem azt mondom, hogy fogj egy pálcát és verd meg, hanem a megfelelő jelzésre, a megfelelő választ kell adnod.
Lehet, hogy a lovad nem rosszindulatú, de nem mondd, hogy kedveskedésből emelgeti rád a lábát. Nem tisztel és ez komoly probléma, már nem érzi a dominanciádat, és ha ráhagyod, úgy könyveli el, hogy győzött.
Én megpróbálnám mielőbb rendezni ezt a dolgot földről, aztán csak utána ülnék fel rá. Erre ajánlom parelli 7 játékát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!