Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Nagyon menős a lovam!?

Nagyon menős a lovam!?

Figyelt kérdés
Az a problémám, hogy a lovam terepen rendszeresen elviszi az embereket ( legutóbb barátnőmet), fél éve vettem , és én csikózablával lovagolom, de az előző gazdája feszítőt használt nála. Csikózablával is meg lehet fogni, csak dolgozni kell vele egy kicsit. Karámba semmi gond nincs vele , de terepen az utóbbi időben egyre inkább. Engem eddig nem tudott elvinni, de úgy érzem egyre nehezebb megfogni egy-egy vágta után! Használjak nála én is feszítőt ?
2011. aug. 17. 19:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Nem értem h tudod, hogy menős, mi a fenéért ültetsz rá olyat, aki nem tudja megfogni? Mennyit dolgozol vele napi szinten?
2011. aug. 17. 19:59
 2/11 A kérdező kommentje:
heti 2- 3 alkalommal, de most nem az a lényeg hogy mással mit csinál, hanem hogy velem... 9éve lovagolok, nem mondanám magam kezdőnek, de a lónak se jó, ha tépem a száját...
2011. aug. 17. 20:02
 3/11 anonim ***** válasza:
Szerintem kevés neki. És egyszer valami komoly gond lesz ha valami kezdő haverodat elviszi a francba. Én nem tenném vissza rá a feszítőt semmiképp, inkább jobban lelovagolnám.
2011. aug. 17. 20:04
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Az én lovam is menős, egy időben feszítővel lovagoltam, de nem igazán tetszett neki, ezért most egy kétszer tört csikózablával és martingállal lovagolom és simán meg lehet fogni.

Esetleg akkor használj ilyen zablát: [link]

Pillangó zablának hívják. Itt megvan a lehetőséged, hogy feszítővé tedd, de vannak fokozatok. Pl karám munkára a legfelsőbe csatolod a szárat és laza lánccal mész. Terepen, meg először mondjuk eggyel lejjebb csatolsz és kicsit húzol a láncon is, de tényleg csak egy kicsit. Ha érzed, hogy nem elég, akkor még húzol a láncon.

Ha tudod, hogy gyengébb lovas megy vele akkor legalsóba csatolod meg a láncot is úgy, hogy komolyabb húzásra fogjon.

DE elsőként megpróbálnám egy martingállal, vágtánál rövidebb szárat fogsz, és ha nagyon nem akar megállni akkor végső esetben reszelni kell, vagy nem szabad haszni, hogy vágtába "elguruljon".

Én terepen sok felvételt lovagoltam és inkább a lassabb vágtára gyúrtunk rá, mint a rotyóra.

2011. aug. 17. 20:13
 5/11 anonim ***** válasza:
*haszni helyett hagyni
2011. aug. 17. 20:15
 6/11 A kérdező kommentje:
az a baj hogy minél rövidebb szárat fogok, annál jobban megy, a martingált pedig a legelejétől kezdve használjuk , köszönöm a segítséget, megpróbálom ezt a pillangós zablát
2011. aug. 17. 20:17
 7/11 anonim ***** válasza:

Nem kell bele a feszítő ha alapban csikózablával lovagolod. Egyrészt felesleges, másrészt szétszedi a száját, ha amúgy érzékeny a csikózablára is.

Heti 2-3 alkalom pedig édeskevés, nem csoda, ha terepen kiereszti a gőzt. Dolgozz vele többet, és ne add olyan lovas alá, aki nem tudja megfogni. Esetleg terep előtt futószárazd le, vagy tegyél rá terepen martingált, vagy kikötőt. nem kell rögtön zablát cserélni...

2011. aug. 17. 21:38
 8/11 anonim ***** válasza:

Mennyi idős?Milyen szinten van belovagolva?

Egészen globális problémák is lehetnek.Ha feszeng menekül minden hatástól amit a lovas gyakorol rá.ezen se zabla se semmi nem segít.Újra kell kezdeni a képzését mintha csikó lenne.Futószáron lazítás, terepen csak HOSSZÚ száron!

2011. aug. 17. 21:48
 9/11 anonim ***** válasza:
nem kell rá a feszítő, csak egyszerűen ne adj neki alkalmat arra, hogy elguruljon. ne egy széles mező legelején kezdj el vele vágtázni, én pl terepen is úgy dolgozok sokszor, mintha pályán lennénk, vagyis lovardai alakzatokat lovagolok. te is vágtázz inkább nagyköröket, és feladatokkal foglald, le. és ha lehet, dolgozz vele hat napot inkább
2011. aug. 18. 15:24
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha a csikóval nincs baja, akkor fölösleges a feszítő, csak rángatná tőle a fejét. Hiába menős a lovad, ha neki megfelelő zablával lovagolod és idomítod, akkor nem fog elvinni senkit. Az én lovam is menős, mosolygó zablával és vékony csikózablával is el tudott vinni, közben felcsapta a fejét, és ment a szár ellen. Mindenki azt hitte, hogy erősebb zabla kell neki. Vettem neki egy gumis csikózablát aminek a közepén egy kis henger alakú összetétel van, és nagyon jól megy vele! Sokszor azt hisszük, hogy erősebb kell, és kiderül, hogy a ló hiába temperamentumos, nem bírja el az erősebb zablát. Főleg ha érzékeny a szája.. Inkább idomíts szerintem! :)
2011. aug. 18. 17:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!