Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Bekocsizásra tippek?

Bekocsizásra tippek?

Figyelt kérdés

Van egy 3 éves sodrott (félig hidegvérű félig magyar fv) csikóm. Szeretném bekocsizni. Nem profi fogathajtásra gondolok, hanem csak szeretném vele behozni a kb 200 m-re lévő lucernaföldről a zöldet, illetve egyéb könnyű munkákra.

Sajnos tanult kocsis ló nincs nálunk, így kénytelen vagyok egyedül betanítani.

Már nem egy lovat lovagoltam be, de kocsizásban csak "öreg", rutinos lóval van tapasztalatom. Tippeket, tanácsokat várnék.

2011. júl. 11. 22:49
 1/5 anonim ***** válasza:
Először próbálkozz a dupla futószáras módszerrel, szval h csak az irányítást gyakorlod, aztán egyre nehezedő "súlyokkal". De ez csak egy tipp, mert én így képzelem el a dolgot, igazából ugratok, szval lövésem sincs. csak egy ötlet volt.
2011. júl. 11. 22:57
 2/5 anonim ***** válasza:

Rakd rá a hámot, had szokja. Utána könnyebb súlyokat, esetleg állj mögé, és irányítsd is. Nem meglepő, ha megszeppen az újdonságtól... De ugyanaz a menete, mint e belovaglásnak. Lassan, és fokozatosan.

U.i.: A bekocsizáshoz legyenek jó tapasztalatai, tehát pár szál répa jót tehet. :)

2011. júl. 12. 09:25
 3/5 A kérdező kommentje:
A hámot már párszor ráraktuk. Nagyon békés jószág, nyugodt természetű, tűri. Súlyokat is huzattunk vele, fákat a karámhoz, stb. Már csak a végső próba lenne hátra a könnyű szekérrel (Én a 60 kilómmal elhúzom üresben, úgyhogy tényleg könnyű). Attól tartok azonban, hogy a mögötte zörgő szekértől esetleg megijed és meglódul, vagy a legrosszabb esetben kárt tesz vmiben/vkiben.
2011. júl. 12. 10:38
 4/5 anonim ***** válasza:

Lehetőleg zárt terepen csatollj rá kötőféket (NE KANTÁRT, mert beleránthatsz a szájába, vagy ő magának is akár) arra pedig vezetőszárat, és mögé a kocsit. Neked kell kiismerned milyen helyzetekben hogyan viselkedik, DE: Jólenne, ha ezt 4 éves korára halasztanád, mert tönkreteheted a lovat a mint a szekérre te is fölülsz, és nem üresben húzza.

U.i.: Ne várj erőlködésre utaló jeleket, el bír, csak nem tesz jót ez neki 3 évesen. 5 éves korig azért csikó a csikó, mert a csontjai fejlődésben vannak.

2011. júl. 13. 17:11
 5/5 anonim ***** válasza:
(Egyébként az utolsó kettő, és ez is én voltam. :D)
2011. júl. 13. 17:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!