Ló irányításával kapcsolatban szeretnék kérdezni (kell a kérdőjel)?
Az oktatóm már többször mondta, de valamiért nem bírtam megjegyezni, ezért itt kérdezem.
Tehát: Ha balra szeretnék kanyarodni, akkor a bal lábam a hevederen, jobb pedig kicsit hátrébb ugye?
És a szárral mit csináljak? Valami olyasmit mondott, hogy egyik tart, másikat kicsit húzzam meg. De melyiket?
Nem akarok még egyszer megkérdezni, mert kicsit türelmetlen az oktató.
Köszönöm, de ha nem baj lenne pár kérdésem, mert néhány fogalomról nem hallottam még :)
Amikor ugye balra szeretnék fordulni, azt írtad, hogy a bal láb zárjon oda az oldalához. De nekem mindig oda van simulva a vádlim is. Vagy az úgy rossz? Kicsit erősebben zárjam oda? És ez azért, kell, mert a szár balra "húzásával" a fejét irányítom főleg és a bal lábammal pedig a testét nyomom jobbra és így nagyobb ívben fordul igaz?
Amiket nem értek:
1. Ne tudjon elmenni a vállán
2. Ha nem tartana meg a jobb szár, azaz a külső, akkor szépen lezavarnád a lovat lábáról
3. elmenne a vállán
Ne haragudj, hogy ennyit kérdezek, de én leginkább úgy tudom ezeket alkalmazni, hogyha tudom, hogy mit miért kell csinálni.
Például olvastam egy választ ezzel kapcsolatba, hogy kicsit a testsúllyal is irányítani kell, mert így "alálép" a ló. Ez nekem mindig eszembe jut, és így sokkal könnyebb :)
Köszönöm előre is!
Mindhárom kérdésed az "elmegy a vállán" kategória. Ami azt jelenti, ha egy bal fordulóban a jobb szárat utánadobod, mint a biciklikormányt, nem lesz, ami "lezárja", "támassza" a jobb vállát. Ilyenkor a mozgás jellemzően elindul jobbra. De mivel a feje be van húzva balra, csak a "vállán", a váll irányába tud mozgást indítani. Ezért nem lehet egy szárral fordítani, kell a külső szára, ami ezt megakadályozza.
Összefoglalva:
- testsúly belülre
- belső szár fordít
- külső szár vezeti az íven a lovat (és támasztja a vállat)
- belső csizma a hevedernél - ez a tengely, ami körül fordul a ló
- külső csizma a heveder mögött - ez megakadályozza a far kiesését, biztosítja a hajlítást
Ha balra szeretnél kanyarodni, akkor a jobb csizma heveder felett, és a bal szárat húzod, FONTOS, HOGY A JOBB OLDALIT NEM ENGEDED!
Ha jobbra szeretnél kanyarodni, akkor a baj csizma heveder felett, és a jobb szárat húzod, és a bal oldalit megtartod :D SOK SIKERT :)
bocsánat, már másodszor látom a heveder felett kifejezést.
Nem felett (az igen érdekesen nézne ki ha ezt szó szerint értenénk) hanem mögött...(kb 1 tenyérrel)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!