Ló irányításával kapcsolatban szeretnék kérdezni (kell a kérdőjel)?
Az oktatóm már többször mondta, de valamiért nem bírtam megjegyezni, ezért itt kérdezem.
Tehát: Ha balra szeretnék kanyarodni, akkor a bal lábam a hevederen, jobb pedig kicsit hátrébb ugye?
És a szárral mit csináljak? Valami olyasmit mondott, hogy egyik tart, másikat kicsit húzzam meg. De melyiket?
Nem akarok még egyszer megkérdezni, mert kicsit türelmetlen az oktató.
Akkor nem kell egyiket sem tartani? Valami olyasmit mondott. Olyan lehet, hogybalt tartom jobbat engedem? Vagy ez hülyeség?
És mennyire kell húzni? Ez függ a ló szájának az érzékenységétől is? De honnan tudom, milyen érzékeny a szája?
(bocsi a sok kérdésért)
Belső szárat rövidebbre fogod, a külsővel tartod a támaszkodást, tehát a külső szár megtart.
Egyébként ha nem mersz az oktatódtól kérdezni, akkor inkább keress másikat, mert jó edző nélkül lőttek az egésznek.
Ne halgass az oktatódra. Ez szerintem számodra könnyebb:
Arra húzzad a kantárszárat, amerre fordulni szeretnél.
Onnan tudod, hogy érzékeny-e a szája, hogy picit meghúzod a szárat, és ha kanyarodik, akkor érzékeny. Ha viszont megy tovább előre, akkor nyugodtan ránts rajta, mert köcsögösködik. Remélem, tudtam segíteni!:)
külső tart, kanyar irányába eső finoman magad felé húz.
de tényleg inkább az edzőt kérdezd, keress egy jobbat :)
Szóval ha pl balra szeretnél fordulni, akkor:
- meghúzod a bal szárat
- mindeközben a jobb szárat megtartod feszesen, hogy a ló ne tudjon elmenni a vállán
- eközben a bal csizmát odazárod a hevederhez, s ezzel szépen rá tudod hajlítani a lovat a fordulat ívére. Ha nem tartana meg a jobb szár, azaz a külső, akkor szépen lezavarnád a lovat lábáról, és elmenne a vállán. Viszont, ha nem zárod oda a belső csizmát, akkor nem tudod normálisan meghajlítani a lovat.
- mindeközben a külső, azaz a jobb csizma egy picit hátrébb csúszik, és támogat, hogy a hátsó lábakat felélessze, és hogy az ütem megmaradjon, de ugyanolyan szerepe is van, mint a külső szár megtartásának.
Ha türelmetlen az oktatód és nem mersz tőle kérdezni, az nem túl jó, mert tele leszel ilyen kérdésekkel, és a sok megválaszolatlanság miatt szorongani fogsz lóháton, ami nem túl előnyös, pláne akkor nem, ha vmiféle vészhelyzet van.
Figyelmedbe ajánlom a Lovasakadémia könyvek közül 'A jól képzett lovas' címűt, ez mindent részletesen elmagyaráz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!