Milyen ló való nekem (bővebben lent)?
Na és milyen szinten tudsz lovagolni? El tudsz bánni vele?
Én a helyedben egy 6-8 éves jól belovagolt lovat vennék, ami egy gyengébb lovas alatt is elmegy.
Milyen fajta...? Én nem értem ez most divat lett, hogy testtömeghez meg magassághoz mérten, sablonként vesznek az emberek, egy-egy bizonyos fajta lovat? Nem az lenne az elsődleges szempont, hogy mennyire tudják ellovagolni?
Persze nyilván egy 180 centis emberke ne akarjon pónit venni magának, de egyébként nem teljesen mindegy, ha hobbira szeretné az ember?
Ne a fajtát nézd az rég rossz, ha ilyenekkel foglalkozol, ahelyett, hogy szétnéznél a környéken és eljárnál lovakat kipróbálni. Az a lényeg, hogy olyan lovat vegyél, amit könnyen tudsz lovagolni, jól kijössz vele, nincsenek olyan rossz szokásai, ami miatt te vagy ő maga veszélybe kerülhetne, és legyenek papírjai de legalábbis egészséges legyen, jól vezetett oltási könyvvel/lóútlevéllel.
A kort sem lehet biztosan belőni, ha nem tudjuk, mennyi ideje lovagolsz, és hogy mennyit tudsz, és nemcsak ezért felesleges a kort nézni, hanem azért is, mert van olyan 4 éves csikó, aki olyan nyugodt, és olyan könnyen kezelhető, mint egy bárány, míg találni olyan 10 évest, amelyikre az ember 2x is meggondolja, hogy egyáltalán felüljön-e.
A fajtáknál ugyanez a helyzet. Persze nem érdemes kezdőnek makacs és temperamentumos egyedet választani, pl arabot, vagy túltelivérezett lovat, de egyébként a fajta csak abban az esetben számít, ha versenyezni akarsz. Hobbira akár sodrottat vagy származásilag ismeretlen lovat is vehetsz, a lényeg a személyiség és a lovagolhatóság. Ezt pedig csak akkor tudod kideríteni, ha nézel a környékeden eladó lovakat, és tetszés szerint kipróbálod őket. Egyébként kérheted az edződ, oktatód segítségét, az lenne a legjobb.
főleg hogy fajtán belül is igen nagy különbségek vannak.
Fontos a képzettség!arra tényleg figyelj mert nem hobbistának való egy elrontott ló átlovaglása.
,,Én nem értem ez most divat lett, hogy testtömeghez meg magassághoz mérten, sablonként vesznek az emberek, egy-egy bizonyos fajta lovat?"
Nem divat, csak rosszul értelmezel. :-D
Kérdező azért írta, mert nyílván nem akarna a 150 centijével egy majdnem két méteres lóra felmászni.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!