Ha egy lovas leesik akkor 70%a a lovasok közül miért a lovat hibáztatja, hülyézi le?
Mert a lovasok 70% "selejtes". Ez persze nem feltétlenül az ő hibájuk, mert manapság igen nehéz normális edzőt találni. Nekem szerencsém volt, és rögtön az alázat tanulással kezdtük. Ahogy az edzőm mondta: mindíg te vagy a hibás, ha a ló hibázott, akkor te meg nem tudtad kijavítani, tehát te vagy a hibás. És valóban, ha az ember magában keresi a hibát, akkor tud fejlődni.
A dolog másik része, hogy szintén igen ritkán hallok etológia, tehát viselkedéstan oktatást. Pedig fontos része volna a dolognak. Nyilván akkor meg azt se váhatjk el a lovastól, hogy ő legalább olyan szinten kommunikáljon a lóval, hogy megértse mikor csinálja ő rosszul, és mikor a ló. Jól látszik ez pl abból, hogy manapság a "suttogás" milyen varázslatos, mágikus dolog sokak szerint. Pedig frászt, egyszerű etológia tudás, bárkinek elsajátítható lenne.
Az esetek legtöbb részében tényleg nem a ló a hibás, kivétel talán csak a frissen betört ló, akinek tényleg az a célja hogy megszabaduljon tőled. De ettől eltekintve, szerintem az összes többi esést valahogy meglehetne előzni, illetve lovon lehetne maradni.
Én is estem már, és mindegy melyiket mondom, egyiknél sem a ló volt a hibás, csak én voltam figyelmetlen.
Lényeg, hogy ha lovon vagy, akkor ne a környezettel foglalkozz, csakis a lóra figyelj, így tuti nem fog váratlanul érni semmi. :)
Estem már legalább 100x, és ebből kb 2x volt a lovam a hibás - mert gyönyörűen belerakott az ugrás közepébe jó távolságról, mert nem volt kedve ugrani.
De síkon az esetek 99%ában a lovas a béna, mégis egyszerűbb az állatot hibáztatni és befejezni a sportot. Az ilyenek nem igazi lovasok, és nem is a lovak hátára valók. Mikor először estem, nevettem és visszaültem.
Csak a laikusok és a tapasztalatlanok mondják azt, hogy a ló a hibás. Tényleg előbb az alázatot kéne megtanítani az embereknek, mert hajlamosak azt gondolni, hogy a ló motorkerékpár, és nem bírják felfogni, hogy a lovas felelőssége a lovat irányítani, és korrigálni a riadozásait. csak vannak olyan emberek akiknek aztán magyarázhatsz, úgysem fogják fel. Ez ilyen... :S
Nagyon sok esetben az van,hogy bérlovardában tanulgató hülyegyereknek újgazdag szülő vesz egy értékes lovat azzal,hogy az ő gyereke alá már ne rakjanak mindenféle elhasznált gebéket.Fogadnak egy edzőt,minél drágább,annál jobb,aki csak helyesel a gazdag gyerek hülyeségire,mert ha a kölyök besértődik a teljesen jogos kritikán,edzőnk elesik a zsíros mellékállástól.
Gyerek tudása továbbra is 0,lezakózik párszor,az a hülye dög ló a hibás,és lovacskánk elindul a legközelebbi vágólószállítmánnyal olaszországi társasutazásra.
Szép példa:a Tatterban újgazdag szülők idiótává ajnározott kislánya fordítva tette a lovára a nyerget(ne kérdezzétek,hogy sikerült neki,férjuram 40 áves lovas múlt után nem hitt a szemének :D).Párom szólt neki,hogy ez így nem lesz jó.Mire a ks pitsa közölte,ez az ő lova,5 millióért vette vállalkozó apuci neki,ő ennek alapján ért annyit a szerszámozáshoz,hogy ne szóljon bele a dolgába senki.A csajt fél óra múlva a mentő vitte el.
És sajnos sok ilyen van.
forditva?
az szép! :O
Párom sem hitt a szemének,pedig 40 év lovas múlt alatt látott érdekes dolgokat :)
Az is szép volt,mikor a Tatter bérlovardába járt egy egyetemista srác,és ELALUDT óra közben a ló hátán.
Aztán arra ébredt fel,hogy a földön van :)
Szóval a Tatter valahogy vonzza a hülyéket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!