Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Milyen fajta csikó lesz? (rövid)

Milyen fajta csikó lesz? (rövid)

Figyelt kérdés

Ha magyar félvért kancát befedeztetnék egy arab telivérrel akkor az arab félvér lesz?

és szerintek azt lehet h az ismerősöm lovát fedeztetem be az engedélyével a költségeket én állom? akkor a ló az enyém lesz?

létszi normálisan válaszolj.

köszönöm.

2011. márc. 14. 14:34
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
mármint hogy a csikó lesz-e az enyém.
2011. márc. 14. 14:35
 2/13 anonim ***** válasza:

Ha más lovát befedeztetsz attól még szerintem nem lesz a tied a kanca. :-)

De minden azon múlik hogyan egyeztek meg a tulajjal.

2011. márc. 14. 14:41
 3/13 anonim ***** válasza:
Jah! Most látom, hogy a csikóra érted.
2011. márc. 14. 14:42
 4/13 anonim ***** válasza:
Attól még, hogy befedezteted nem magától értetődő, hogy a Tiéd lesz a csikó, ez megbeszélés útján megy. Bár ha Te állsz minden költséget szerintem belemegy,de ne akarj csak úgy ilyet csinálni, inkább vegyél egy csikót, nem kell egyel több papír nélküli ló.
2011. márc. 14. 14:43
 5/13 anonim ***** válasza:

arab félvér nincs. ha van egy félvér kanca és fedeztetik egy hivatalos fedménnel,akkor az is félvér lesz. nagyobb telivér aránnyal, de az nem számít.

Az ismerősöd kancájának a csikója az övé. akkor lesz a tiéd, ha megveszed.

2011. márc. 14. 15:14
 6/13 A kérdező kommentje:

De ezt a csikót én "akarom".

Megegyezés alapján a tulajjal vagyis mindent én állok csak az ismerősöm fogja majd a kancát "biztosítani". (ha minden jól halad)

Amúgy köszönöm szépen mindenkinek a válaszát :)

2011. márc. 14. 15:37
 7/13 anonim ***** válasza:

Ha te ilyet akarsz az ismerősöddel, akkor erről nem árt valami hivatalos papírt írni, hogy a későbbiekben ebből ne legyen probléma.

Tehát akkor bele kell venni minden eshetőséget és költséget:

- először is hivatalos fedménnel fedeztetsz, ennek van költsége

- kanca szállítása a csődörhöz, esetleg sperma szállítása kancához, inszeminátor költsége

- állatorvosi ellenőrzések költsége

- az egy dolog, hogy megszületik a csikó, de annak féléves koráig az anyjával kell maradnia, ezért van a csikó tartásának is egy költsége, amit te fizetsz az ismerősödnek.

Aztán ott vannak az eshetőségek (fel kell készülni a legrosszabbakra):

- Mi van, ha komplikációk vannak az ellésnél és a kanca esetleg belepusztul?

- Mi van, ha a csikó az ellést követő 1 hónapban elpusztul, esetleg halva születik? (kritikus időszak)

- Mi van, ha a kanca elvetél? (elbuktál egy csomó pénzt, bár hivatalos ménnél ált van élőcsikó garancia)

Szóval ezeket mind-mind számba kell venni és szerződést kell róla írni.

Bár én ezt annyira nem pártolom, nem kell több félvér ló, így is több van mint kéne, inkább tisztavérű lovat fedeztetnék a saját fajtájával.

2011. márc. 14. 17:44
 8/13 anonim ***** válasza:
Egyetértek az utolsóval. Bár elég érdekes lenne ha saját magának lenne a garancia:D
2011. márc. 14. 20:12
 9/13 anonim ***** válasza:

Utolsó ezt hogy érted?

Élőcsikóra? Mert az úgy van, hogy te ugye kifizeted a fed.díjat, és ha a csikó halva születik vagy a kanca elvetél, akkor visszafizetik a fed.díjat, vagy egy részét.

Mivel a kanca az ismerősé, lehet, hogy a kancájában esetleg valami kár keletkezik a vetélés vagy az ellés által, így a feleknek meg kell egyezniük mi a teendő ilyen esetben, esetleg ha vemhes lesz a kanca, akkor az értékének egy részét odaadja az emberünk a tulajnak (amolyan kaucióféle) és ha minden rendben van akkor az emberünk ezt a pénzt visszakapja.

Jah és állatorvossal is mindent dokumentálni kell.

2011. márc. 14. 20:34
 10/13 anonim ***** válasza:
arab félvér van, az létezik!
2011. márc. 14. 21:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!