Milyen fajta csikó lesz? (rövid)
Ha magyar félvért kancát befedeztetnék egy arab telivérrel akkor az arab félvér lesz?
és szerintek azt lehet h az ismerősöm lovát fedeztetem be az engedélyével a költségeket én állom? akkor a ló az enyém lesz?
létszi normálisan válaszolj.
köszönöm.
Ha más lovát befedeztetsz attól még szerintem nem lesz a tied a kanca. :-)
De minden azon múlik hogyan egyeztek meg a tulajjal.
arab félvér nincs. ha van egy félvér kanca és fedeztetik egy hivatalos fedménnel,akkor az is félvér lesz. nagyobb telivér aránnyal, de az nem számít.
Az ismerősöd kancájának a csikója az övé. akkor lesz a tiéd, ha megveszed.
De ezt a csikót én "akarom".
Megegyezés alapján a tulajjal vagyis mindent én állok csak az ismerősöm fogja majd a kancát "biztosítani". (ha minden jól halad)
Amúgy köszönöm szépen mindenkinek a válaszát :)
Ha te ilyet akarsz az ismerősöddel, akkor erről nem árt valami hivatalos papírt írni, hogy a későbbiekben ebből ne legyen probléma.
Tehát akkor bele kell venni minden eshetőséget és költséget:
- először is hivatalos fedménnel fedeztetsz, ennek van költsége
- kanca szállítása a csődörhöz, esetleg sperma szállítása kancához, inszeminátor költsége
- állatorvosi ellenőrzések költsége
- az egy dolog, hogy megszületik a csikó, de annak féléves koráig az anyjával kell maradnia, ezért van a csikó tartásának is egy költsége, amit te fizetsz az ismerősödnek.
Aztán ott vannak az eshetőségek (fel kell készülni a legrosszabbakra):
- Mi van, ha komplikációk vannak az ellésnél és a kanca esetleg belepusztul?
- Mi van, ha a csikó az ellést követő 1 hónapban elpusztul, esetleg halva születik? (kritikus időszak)
- Mi van, ha a kanca elvetél? (elbuktál egy csomó pénzt, bár hivatalos ménnél ált van élőcsikó garancia)
Szóval ezeket mind-mind számba kell venni és szerződést kell róla írni.
Bár én ezt annyira nem pártolom, nem kell több félvér ló, így is több van mint kéne, inkább tisztavérű lovat fedeztetnék a saját fajtájával.
Utolsó ezt hogy érted?
Élőcsikóra? Mert az úgy van, hogy te ugye kifizeted a fed.díjat, és ha a csikó halva születik vagy a kanca elvetél, akkor visszafizetik a fed.díjat, vagy egy részét.
Mivel a kanca az ismerősé, lehet, hogy a kancájában esetleg valami kár keletkezik a vetélés vagy az ellés által, így a feleknek meg kell egyezniük mi a teendő ilyen esetben, esetleg ha vemhes lesz a kanca, akkor az értékének egy részét odaadja az emberünk a tulajnak (amolyan kaucióféle) és ha minden rendben van akkor az emberünk ezt a pénzt visszakapja.
Jah és állatorvossal is mindent dokumentálni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!