Ajándékba kaptam egy 1 éves csikót. Mire tanítsam? Hogy játsszak vele? Hogy szoktassam a nyereghez? Mik legyenek az első lépéseim a foglalkozáson és a szereteten kívül?
1 évesen még elég korai lenne nyereghez szoktatni.
Viszont fontos, hogy vezethető/kiköthető legyen, lábait adja, és nyugodtan tűrje, hogy pucolgasd.
Ha ismered a parelli játékokat, akkor azokat már nyugodtan elkezdheted vele.
Nehogy nyerget tegyél rá, szétcseszed a gerincét!!! A nyereg 3 éves kortól jöhet, előbb nem! :)
Alakíts ki vele mély bizalmi kapcsolatot. Sokat pucold, vedd fel a lábait, vezetgesd, legeltesd, és játssz vele. Én mindig kergetőset játszottam a csikómmal - aki immár 10 éves - úgy hogy adtam neki egy kis répát, és szaladni kezdtem vele előtte.
Szoktasd kötőfékhez és megkötéshez. Ha már megy a vezetgetés, a patamosáshoz is el lehet kezdeni szoktatni, minél előbb, annál jobb.
Ha harap, arról mindenképp szoktasd le, és ne engedd, hogy durva legyen veled - ha idősebb lesz megmarad a durvaság, csak már nem lesz olyan hű de aranyos, ha harap.
Csinálhatsz vele továbbá körkarámos-kapcsolódós játékot - Monty Roberts - vagy parellit - az alap a 7 játék.
Ja, és sok répa, alma, lócsoki, szeretet :)
Rengeteg könyv szól a csikók belovaglásáról, ezért ide ezt lehetetlen lenne leírni.
Viszont se elmondás, se könyv alapján ne kezdj bele magadtól, tapasztalat nélkül.
Egy lovat nagyon könnyű elrontani, és rettenetesen nehéz helyrehozni.
Kérj majd ehhez hozzáértő segítséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!