Angol vagy Western lovaglás?
Attól függ, neked mi a szempont.
A lónak a western nyereg sokkal kíméletesebb, mert valamivel nagyobb a súlya, mint az angolnak, de nagy felületen oszlatja el. Ez fontosabb szempont. Kíméli a hátat.
A legtöbb embernek megszokás kérdése. Annak, aki már 10-15 éve lovagol angolban, szinte megszokhatatlannak tűnik a western.
Én lovagoltam már mindegyikkel, a minőségi (!) western nyereg jobban megéri, mint angol, kényelmesebb, fotelszerű, és a kezdők tényleg jobban megtalálják az egyensúlyt benne, nekik ez ideálisabb. Jobban ki lehet ülni a rakoncátlan lovakat.
És végül attól függ, mit szeretnél elérni a lovaglásban, mert mindkét stílusnak a maga ágai léteznek. Westernben nem lehet díjugratni, militaryzni például. Távlovagláshoz, túralovagláshoz, tereplovagláshoz mindkettő jó, de a wesco még inkább. Ill. távlovagláshoz az ahhoz való nyereg való, de versenyen kívül érvényes.
És fordítva, a estern legizgalmasabb ágait nem tudod megcsinálni angol nyreggel. Ha hobbilovas leszel, a westernt jobbnak tartom, de mindkettő megfelel. Döntsd el, melyik irányzat áll hozzád a legközelebb.
Az angol általában olcsóbb, mert szinte a fűből nőnek ki az ilyen lovardák. Westernből kevés van, és ott szinte mindig minőségi az oktatás, még nem hígult fel ez a stílus. És ezenkívül, mert megtehetik, pont, mert nincs sok lehetőség.
Nálunk egy helyen van western oktatás, az is elég drága, de ha azt mondod nekik, hogy belevágsz valamilyen könnyebb számába (reining, trail), akkor ugyanannyi a díja, mint normál esetben. Kérdezd meg, hogy van-e ilyen sportolói bérlet, és az olcsóbb-e. Ha annyira drága ez, akkor is minőségi angol oktatást keress!
western:
kényelmesebb az a nyereg,de állitolag drágábbak a cuccok
angol:
megtanultad utánna már tök mindegy :D
és hát olsóbb az óra ahogy írtad :D
jó lovazást és sok szép lovas emléket! :)
17/L
Ja igen, még annyi, hogy a ló száját egyáltalán nem tudod tönkretenni, mert a westernlovak iszonyat jól vannak kiképezve. A szárakat a nyakához érinted, úgy irányítod, van, hogy zabla sincs - tehát emiatt is kíméletsebb a lóval, nemcsak a jó súlyelosztás miatt.
Magával a western stílussal jár az, hogy a lovakat magas szinten együttműködésre képzik ki, sokkal jobb társak, mint a legtöbb angolban belovagolt ló. A westernesek alapvetően horsemanshipesek, tehát jól bánnak a lóval a kiképzés, belovaglás alatt, ez sokkal jobb természetet eredményez, én még nem nagyon láttam köcsögösködő westernlovat (de rossz westernlovardát sem, de azért remélem, hogy máshol sincs ez máshogy).
Bocsánat, de azért elég csúnya általánosítás, hogy a westernes lovak jobb társak, meg hogy western kíméletesebb a lónak. Rendben, talán a western nyereg nagyobb felületen oszlatja el a súlyt - hát igen, angol nyeregben meg meg kell tanulni jól ülni, ez a dolog nyitja. És egy csikózablás, sima angolkantárral sem kell tépni a ló száját feltétlenül. Én láttam már mindkét stílusban jó lovast is, rosszat is, a magam részéről az angol mellett teszem le a voksomat (egyébként megrögzött hobbilovas vagyok, nem versenyzek csak terepre járok, na meg bent a lovardában képezem magam :)). A western nyereggel a fő bajom az, amit mások előnynek írnak: úgy ültet, mint egy fotel vagy egy karosszék, az angolhoz képest semmi kontaktus nincs a lóval, nem érzem úgy a hátát, a mozgását - ráadásul a western nyereg hosszú, szinte sínbe teszi a ló gerincét, így nem lehet vele olyan hajlításokat csinálni, mint az angollal vagy szőrén.
Bármelyik stílus mellett is döntesz, hajrá, jó lovaglást! :)
Nekem a western jött be :-) Nagyon átengedőek, engedelmesek a lovak, és könnyű őket szinte láthatatlan segítségekkel irányítani még egy kezdőnek is. Legalábbis én ezt tapasztaltam, két ismerősöm szintén lovagol ebben a stílusban (ők jóval tapasztaltabbak, mint én), nekik is emiatt tetszik. Tényleg nincs olyan, hogy téped a ló száját, veszekedsz vele, jól be vannak tanítva, mert ebben a stílusban az irányíthatóságon fokozottan rajta a hangsúly, míg angolban pl. ugratásnál is megengedett a bakolás, stb. Itt ilyen nincs, jól képzettek a lovak :-)
Ezért is szokták azt mondani, hogy westernben nem is kell tudni lovagolni, na ezzel nem hinném, hogy egyet lehetne érteni... Azt is hallani, hogy angolban a lovas, westernben a ló a jól képzett - hát, én egyetértek abban, hogy a wesco lovak tényleg ilyenek :D
De ami nekem sokat számított, az a hangulata a dolognak, hatalmas élmény egy igazi western lovon lovagolni, én nagyon ajánlom, hogy legalább egyszer próbáld ki! Persze, ha nem olyan helyre mész, ahol egy-két beképzelt tökös ember kikiáltja magát nagy westernesnek, aztán már fel is jogosítják magukat az utánpótlás megtermelésére :S Na ezeket a helyeket nagyban kerüld el!
Nekem angolban sem volt nagy gondom, csak annyi, hogy a megyét körbejártam már, hogy találjak egy normális helyet (nem jött össze), aztán tőlünk 200 km-re bukkantam rá egy jó angol stílusú lovardára, ahol a lovak nagyon jók voltak, meg az oktató is, és nem néztek mindenkit multimilliomosak... Szóval ez a stílus nekem nem sikerült... És a wesco nyereg jobban fekszik :-)
Szerintem én leszek az egyetlen válaszadó,aki nem tanul lovagolni(nem tudom megfizetni),csak mint "külső szemlélő" (aki azért már ült jó párszor lovon, és rengeteget tanult és tanul a lovakról, a lovakkal való bánásmódról) tudok véleményt mondani:
Nekem halvány fogalmam sincs arról,hogy mennyivel kényelmesebb egy western vagy egy angol nyereg...Viszont a két lovaglási nem közötti különbségek szerintem még egy laikus számára is jól észrevehetőek.Ha egyszer lehetőségem lenne elkezdeni lovagolni, én a Western-stílust részesíteném előnyben. Lehet, hogy az angol stílus elegánsabb, ismertebb, megszokottabb, de a western szerintem sokkal "lóbarátabb". Sokkal inkább épít a Natural Horsemanship elemeire, mint az angol stílus. Elnézve egy-egy jól képzett westernlovat, látszik, hogy teljes nyakszabadsággal, lazán, mégis hihetetlen engedelmességgel mozog, ugyanúgy szinte "láthatatlan" testsúly és lábsegítségekre, és minden percét élvezi annak, amit csinál. Nem azt mondom, hogy ez az angol stílusban lovagolt lovaknál egyáltalán nincs meg, de ott azért jóval több kivétellel, feszengő lóval találkozik az ember, gondoljunk csak például a "Rollkur"-nak,vagy "Hyperflexion"-nek /"túlhajlítás"/ nevezett jelenségre díjló idomításakor...Oké,tudom, ez már szélsőség, de egy angol stílusban lovagolt lónak szerintem akkor sincs meg a kiegyensúlyozott mozgásához szükséges nyakszabadsága. A ló szája emellett egy nagyon érzékeny testrész, és ha választhatnék, én inkább levenném róla a zabla okozta terhet.
De ez csak az én szerény személyes véleményem...Biztosan sokan nem értenek majd velem egyet...
Szia. Szerintem az angolt válaszd .
Az sokkal elegánsabb szerintem sokkal könyeb bisztonságosabb mint az western lovaglás. Persze a westernt se becsülöm le de csak össze kell hasonlítani a ketőt .
Szerintem westernben és angolban is van jólképzett és elrontott ló is. A western szakma még talán nincs annyira felhígulva.
Szerintem bármilyen stílust választod, egy jól képzett ló mindkét esetben ugyanolyan átengedő kezelhető, neadj'Isten kényelmes.
Szerintem jó oktató és jó ló kérdése az egész, a többi egyéni ízlés dolga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!