Mit gondoltok az anatómiai kantárokról?
A legjobb, ha minden orrszíjat leveszel róla. Sajnos már nem találom, de pár napja facebookon pont találtam egy posztot, ami erről szólt. 3 féle felmérést csináltak: ugyanazzal a lóval és lovassal ugyanazokat a feladatokat csinálták 3 napon keresztül, azonban az első napon kis- és nagyorrszíj volt a lovon, a másodikon csak a nagyorrszíj, harmadik napon pedig minden orrszíj nélkül. Az edzések végén és közben megfigyelték a lovat. Amikor mindkét orrszíj a lovon volt, akkor a ló feszengett, az arcán a "pain face" (magyarul fájdalom-arc, de így nem igazán értelmes) egyértelmű jelei voltak. Nem mozgott elengedetten, a fejét rázta lovaglás közben. Második nap már kevésbé volt stresszes, de még mindig nem volt a legjobb. Az utolsó napon teljesített a ló a legjobban, nem tépte a szárat, nem rágta a zablát, nem rázta a fejét, elengedetten mozgott.
Igazából már ha csak belegondolunk is, sok lovas azért köti be a ló száját, hogy az ne tátogjon. De ezzel az ellenkező hatást kelti, a ló feszengeni fog, mert nem tudja kinyitni a száját, és mivel a ló az állkapcsában hordozza a stresszt, észre is lehet venni, hogy amikor a lovas az edzés végén leveszi a kantárt, a ló egyből ásítani kezd, próbál végre megszabadulni a stressztől. A tévhittel ellentétben nem azért ásítanak a lovak, mert álmosak.
Tehát ezzel én azt szerettem volna mondani, hogy a legjobb, ha csak a zablatartó-, torok- és homlokszíjból áll a kantárad. Persze ezeknek a helyes beállítása is elengedhetetlen. Az anatómiai tarkószíj általában azt jelenti, hogy fülkerülős. Ezek szinte mindig jó cuccok, persze ha a lovad fülének a formájához illeszkedik.
Egyébként ha tudsz angolul, akkor facebookon keresd meg a "No Bit shit" nevű csoportot, rengeteg hasznos dolgot találni ott. Remélem segítettem!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!