Hogyan kell helyesen könnyű ügetni?

Könnyűügetésben leüléskor zárunk, mert ha felálláskor zárnánk ( egyik vagy mindkét lábunkkal) diszharmonikus mozgást végeznénk. Biztos láttatok már ti is olyan lovast, aki 'fordítva' zárt, 'fellálásnál'.
Helyes lábon könnyűügetésről köríven beszélünk, ahol nem elsősorban a külső mellső lábra, hanem (mivel egyidejűleg mozognak az átlós lábak) a belső hátsóra ülünk le. Ilyenkor ugye a külső hátsó kerül levegőbe, amit például csizmasegítséggel invitálunk a súlypont alá érkezni. A belső láb könnyebben a súlypont alá lép, egyszerűen azért, mert arra helyezzük a testsúlyt, így nem lenne egyensúlyban a ló, ha nem súlypont alá akarna lépni a belső hátsó lábával.
Ha hol az egyik, hol a másik lábbal zárunk, az SZERINTEM megnehezíti a lónak az egyensúly megtartását. Én még egyetlen 'nagy' lovast, lovasmestert (idomítót) nem láttam ügetésben váltott lábban zárni. Lépésben annál inkább, de azt így is tanítják.
Persze lehet benne logika, de főleg akkor lenne érdemes róla beszélni, ha a ló az azonos oldali lábait mozgatná egyszerre ügetésben, mint ahogy réges régen felmenői között is előfordult, illetve néhány izlandi lónál előfordul ma is.

"De a stílust nem igazán értem, hogy ha valaki valamit nem jól tud le kell szólni azt a tudást."
Látom, nem jutunk dűlőre. :D Akkor még egyszer: Aki nem tudott valamit, azt nem szóltam le. Aki viszont kinyilvánított valamit, ami helytelen, az leszóltam.
AZ meg, hogy nem foglaltál állást, az egészen fura kijelentés, e kettő fényében:
"nem tartottam logikusnak a váltott csizmasegítséget."
"megnyugodtam, hogy nem csak szerintem logikátlan ez a fajta segítség."
Szerinted mi az állásfoglalás, és ezek miért nem azok?

"Vagy talán te is OKJ-s edző vagy és azért véded őket annyira?"
Látom, támadni az megy. :D Összevissza hadoválsz, aztán ahelyett, hogy beismernéd, elkezdesz alaptalanul vádaskodni. Ez elég magyaros. :D Arra várok, hogy valaki ráébredjen arra az ellentmondásra, hogy ha álmából felébresztik, akkor is tudja fújni, hogy a csizma az azonos oldali hátsó lábra hat, ugyanakkor meg ügetésben az egyszerre hajtást tartja jónak. :D.
"Én még egyetlen 'nagy' lovast, lovasmestert (idomítót) nem láttam ügetésben váltott lábban zárni."
Nem csoda, hogy ez elveszett az örkénytábori nagy emberek óta. Ennek a begyakorlásához egy lovashoz egy edző kell, aki az elején vezérli a mozgást, hogy ne tévedjen a kezdő lovas, akinek még ezen és kéne gondolkodni (végszükség esetén egy teletükrös lovarda is segíthet, persze). Hol van ma ilyen? Sehol. A lovas meg kétféle lehetett a háború előtt, a gondolkodó arisztokrata és a csujjogató parasztgyerek. A lóval kapcsolatban gondolkodó arisztokrata is eltűnt, mivel a rendszerváltáskor kezdődött a gazdag emberek kinevelődése, és hogy a bunkóságot levetkőzzék valamennyire, ahhoz kell kétszáz év.
Nem csoda, hogy ez elveszett... itthon! Az artisticdressage.com-on volt erről 15 éve egy cikk, azon gondolkodtam én el. Sajnos közben levették, nyilván rájöttek, hogy amiből pénzt lehet csinálni, azt kár a nép elé szórni ingyen. Aki meg közben lementi, az meg így járt, hogy megvan neki. :D

Kedves 19!
16-os vagyok.
Egyetértek azzal, hogy a mostani lovaglás, ami az örkénytábori időkre eredeztethető nem a legjobb módja a lovaglásnak, habár még mindig jobbnak tartom az általad említett 'csujjogató parasztgyerek' módszereit. Pont ezért fogalmaztam úgy, hogy lovasmester, semmint lovastanár vagy hasonlók, mert ez a kifejezés az örkénytábor előtti időkre jellemzőbb volt, és manapság is inkább olyan területeken használják a mester kifejezést, ami nem a sportra fókuszál, hanem a kizárólag üléssel történő lovaglásra ( amiben elengedhetetlen a csizma, de nem mint elsődleges segítség, ahogy ma az a sportban divat).
Most, hogy tisztáztuk ezt, arra kérlek azt próbáld megcáfolni, amit kifejtettem, hogy tanulhassak, és ne azt, ahol nem volt tiszta a kommunikáció köztünk. Úgy sejtem személyesen te sem láttál az örkénytábori idők előtti lovas mestert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!