Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Nyerek vs szőrén. ?

Nyerek vs szőrén. ?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Adott egy 8 éves ló akit 99%ban csak nyeregben lovagoltak. Na már most 1 hónapja van nálam ez a bizonyos patás. Tudni illik én világ életemben szőrén lovagoltam és ez most sincs másképp. A kérdésem az lenne , hogy okozhat-e a ló viselkedésében bármiféle problémát ez a dolog ? Vagy teljesen mindegy van-e nyereg vagy nincs?.

2023. jún. 30. 16:35
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
75%
Kényelmes. Nő vagyok.
2023. jún. 30. 20:39
 12/18 anonim ***** válasza:
46%

De amugy pl. a western nyereg is nagyon kényelmes olyan, mint a fotel.

11-es vagyok.

2023. jún. 30. 20:42
 13/18 anonim ***** válasza:
23%

Amugy kérdező ha csak valaki a kérdést olvassa és a kifejtést nem, akkor azt hiszi hogy valami fogadásod van.

Nyerek vs szőrén

Nagyon nem mindegy a kettő!

Nyereg vs szőrén

Tipo vs poénos helyzet 😏

2023. jún. 30. 20:46
 14/18 anonim ***** válasza:
83%
Ha szeretnél egy hátfájos, kidolgoztatott lovat nyugdíjas korában csak nyugodtan. Az indiános sztorihoz meg visszatérve! Hagyjuk már kérlek, az amerikai benszülöttek az indiánok. Még mi, Európaiak nem telepítettünk oda lovakat, ott nem ismerték őket. Kedves kérdező kérlek használj nyerget. A 2 ülőcsontod oszlatja el a ló hátán a súlyodat, még a nyereg az egész felületén. Az oké hogy neked kényelmesebb, de sajnos a lónak ez kényelmetlen helyzet, és a lovunk érdekeit kell néznünk. Persze azzal nincs baj, ha egyszer-egyszer nyereg nélkül... De mindig? Ne....
2023. jún. 30. 22:09
 15/18 anonim ***** válasza:

14-es de ismerték csak a konkvisztádorok ismertették meg velük. Jó oké akkor a mongolokat írom mind a mai napig van ahol szőrén lovagolnak, ha neked nem tetszik az amerikai indián példám. De amugy pl. nyereggel is lehet hátfájós ha kezdők lovagolják és pattognak rajta vagy ugrásnál tépik a száját mert belekapaszkodik és nem követi a testével a ló teste vonalát hanem ott csücsül rajta amivel a ló háta meghajlik ugrásnál, már odatesz a hátának mert nem könnyített ki ugrásnál a lónak vagy jármódokban szintén a szájába kapaszkodik hátra csapva a ló fejét.

Ha elolvastad akkor láttad azt is hogy írtam ha profi a lovas szőrén vagy patraccal nem okoz hátproblémát a lónak. Irtam pl. Honza Blahát is natural horsemanship. Amugy ha genetikailag hosszú a háta alapból lehet később hátfájós nyereggel is pláne ha szakszerűtlenül lovagolták.

Szőrnyülködhetsz megint a válaszomon.

2023. júl. 1. 19:28
 16/18 anonim ***** válasza:
66%

"Ha elolvastad akkor láttad azt is hogy írtam ha profi a lovas szőrén vagy patraccal nem okoz hátproblémát a lónak."

Pedig de (hosszútávon). Ha profi, ha nem, ugyanúgy két ülőcsontja van az embernek.

A nyereg azért lett kitalálva, hogy megfelelően oszlassa el a lovas súlyát. Ha állandóan szőrén/patracon lovagol az ember, a lónak 100%, hogy hát- és/vagy gerincproblémái lesznek a kis felülelen eloszló súly miatt. Gondolj bele; neked melyik fáj jobban? Ha egy ember rááll mezítláb a kezedre, vagy ha egy jégkorcsolyában? Ezt a lovas példára átvéve a mezítlábas eset a nyereg, a jégkorcsolya éle pedig az ember ülőcsontjai. Minél kisebb a felület annál nagyobb a nyomás (ezért is kell repedező jégen lehasalni🙂).

2023. júl. 1. 19:48
 17/18 anonim ***** válasza:

16-os azt azért vedd alapul hogy a ló kb. Fél mázsa az ember meg kb. 50, 60, 70 kg jó oké vannak ettől nehezebb emberek is. Irtál egy irreális példát ami nem tükrözi a szőrén lovaglást.

A kézrelépős példád nagyon nem ugyanaz mivel ott annak az embernek a keze egy sima rálépésnél is eltörne a sully alatt pláne ha vele egy sulyban lévő vagy tőle nehezebb és a kezét írod meg a borotva éles korcsolyát nagyon hülye példa ne haragudj.

Igen van két ülőcsontja az embernek, amin van farizom magyarán ülőgumó és nem pont a gerincén csücsül az a két ülőcsont. Ha mindig pattogna rajta ügetésben és vágtában akkor biztos fájna a lónak a háta mivel ütődne, de amugy vitatkozhatsz ezen én nem csatlakozom ehhez, de a kérdező simán használhatna patracot is de egyéni eldöntése hogy lovagol.

Irtam ez kb. olyan mintha egy 2 kg-os kiskedvenc rácsücsülne a hátadra és négykézláb trappolnál vele, meg se éreznéd nem is lenne nehéz. A sullyarány kb. ilyen a lónál.

2023. júl. 1. 21:13
 18/18 A kérdező kommentje:
Na először is köszönöm a válaszokat és a segítséget. Bár itt inkább kisebb vita kerekedett úgy látom. A nyereg pártiakat megnyugtatom, holnap megyek és veszek egy nyerget. Meglátjuk mi lesz belőle. A másik meg nem állítottam azt, hogy soha nem volt rajta szőrén ülve annyit írtam hogy 99%ba nyeregbe volt lovagolva.
2023. júl. 2. 19:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!