Nyerek vs szőrén. ?
De amugy pl. a western nyereg is nagyon kényelmes olyan, mint a fotel.
11-es vagyok.
Amugy kérdező ha csak valaki a kérdést olvassa és a kifejtést nem, akkor azt hiszi hogy valami fogadásod van.
Nyerek vs szőrén
Nagyon nem mindegy a kettő!
Nyereg vs szőrén
Tipo vs poénos helyzet 😏
14-es de ismerték csak a konkvisztádorok ismertették meg velük. Jó oké akkor a mongolokat írom mind a mai napig van ahol szőrén lovagolnak, ha neked nem tetszik az amerikai indián példám. De amugy pl. nyereggel is lehet hátfájós ha kezdők lovagolják és pattognak rajta vagy ugrásnál tépik a száját mert belekapaszkodik és nem követi a testével a ló teste vonalát hanem ott csücsül rajta amivel a ló háta meghajlik ugrásnál, már odatesz a hátának mert nem könnyített ki ugrásnál a lónak vagy jármódokban szintén a szájába kapaszkodik hátra csapva a ló fejét.
Ha elolvastad akkor láttad azt is hogy írtam ha profi a lovas szőrén vagy patraccal nem okoz hátproblémát a lónak. Irtam pl. Honza Blahát is natural horsemanship. Amugy ha genetikailag hosszú a háta alapból lehet később hátfájós nyereggel is pláne ha szakszerűtlenül lovagolták.
Szőrnyülködhetsz megint a válaszomon.
"Ha elolvastad akkor láttad azt is hogy írtam ha profi a lovas szőrén vagy patraccal nem okoz hátproblémát a lónak."
Pedig de (hosszútávon). Ha profi, ha nem, ugyanúgy két ülőcsontja van az embernek.
A nyereg azért lett kitalálva, hogy megfelelően oszlassa el a lovas súlyát. Ha állandóan szőrén/patracon lovagol az ember, a lónak 100%, hogy hát- és/vagy gerincproblémái lesznek a kis felülelen eloszló súly miatt. Gondolj bele; neked melyik fáj jobban? Ha egy ember rááll mezítláb a kezedre, vagy ha egy jégkorcsolyában? Ezt a lovas példára átvéve a mezítlábas eset a nyereg, a jégkorcsolya éle pedig az ember ülőcsontjai. Minél kisebb a felület annál nagyobb a nyomás (ezért is kell repedező jégen lehasalni🙂).
16-os azt azért vedd alapul hogy a ló kb. Fél mázsa az ember meg kb. 50, 60, 70 kg jó oké vannak ettől nehezebb emberek is. Irtál egy irreális példát ami nem tükrözi a szőrén lovaglást.
A kézrelépős példád nagyon nem ugyanaz mivel ott annak az embernek a keze egy sima rálépésnél is eltörne a sully alatt pláne ha vele egy sulyban lévő vagy tőle nehezebb és a kezét írod meg a borotva éles korcsolyát nagyon hülye példa ne haragudj.
Igen van két ülőcsontja az embernek, amin van farizom magyarán ülőgumó és nem pont a gerincén csücsül az a két ülőcsont. Ha mindig pattogna rajta ügetésben és vágtában akkor biztos fájna a lónak a háta mivel ütődne, de amugy vitatkozhatsz ezen én nem csatlakozom ehhez, de a kérdező simán használhatna patracot is de egyéni eldöntése hogy lovagol.
Irtam ez kb. olyan mintha egy 2 kg-os kiskedvenc rácsücsülne a hátadra és négykézláb trappolnál vele, meg se éreznéd nem is lenne nehéz. A sullyarány kb. ilyen a lónál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!