Jó lesz ez a nyereg erre a lóra?
Adott egy 4 éves, kb 160-165cm marmagas mén. Eddig egy Stübben ugró nyereggel lovagoltuk,viszont került hozzám egy 47M Bock nyereg, és hozzá való táskák,
2-3 órás terepeken szeretnénk használni, sík terepen. Ez gyakorlatilag a német M25 magyar másolata. Szerintem dög nehéz, lópokróccal táskákkal együtt 15 kiló, viszont hosszú talpa van, elvileg oszlatja a súlyt. De vannak kétségeim a dolog felől. Nem lesz neki nehéz? A lovas kb 75 kilós, 175 centi magas férfi.
Ha a nyereg témára figyelsz, feltehetően nem akarod egészségügyileg károsítani a lovat. A lónak a csontozata minimum 6 éves koráig fejlődik, és a gerinc részletei fejeződnek be legkésőbb. Ez azt jelenti (a tudomány mai állása szerint), hogyha nem akarsz ártani a lónak, 5 éves koráig földről készíted elő a nyeregből való munkát (technikailag és idomítottságilag), az előtt 'nem ülhetnél' fel rá. Ez alapján mérlegeld. Ha nem találod megfelelőnek a ló-lovas arányt, akkor pedig egyértelmű, hogy nem kell leterhelni egy ilyen fiatal lovat. Azok alapján, amit elmondták nem derül ki, hogy milyen csontozata-izomzata van, simán lehetséges, hogy 'láthatólag' semmilyen probléma nem lesz egy ilyen alkalomból, de sok rejtett szempontból negatív hatással járhat (mentálisan a túlterheltség miatt, vagy akár egészségügyileg is helyzettől függően).
A nyereggel kapcsolatban pedig: Személyesen nyerges szakemberrel nézesd meg, hogy milyen nyereg kell a hátára. Látatlanban nem tudunk segíteni.
Sztem jó lesz.
Egyes: igen, elméletileg 6 éves koráig nem kéne lovagolni a lovat. De ki vár addig? Sajna senki. A lovakat 2,5 éves korukban kezdik futoszárazni, 3 éves korukban lovagolják be őket. Ez így működik a gyakorlatban. Csak hogy ne legyél elveszve az elméletekben😁
1es vagyok
Én inkább azt mondanám, hogy a többség nem vár. Nagyon sokan nem is tudják ezeket, de sokan nem erre vannak szocializálódva. Én ismerek olyan istállót (itt magyarországon), ahol várnak a felüléssel 5-5,5 éves korig. Addig pedig korrektül zajlik a földi munka, az átlagoshoz képest nagyon komoly feladatokkal, és működik. Nyilván anyagilag nem olyan kifizetődő, de fontosabb nekik a lovak egészsége és képzettsége.
Kedves 6!
Nagyon örülök, hogy egészséges a lovad. Nem is arra céloztam, hogy feltétlenül valami látványos baja lenne ezeknek a lovaknak. Első sorban arra gondolok, hogy nem mindegy, hogy 25 vagy esetleg 35 éves korig ilyen a ló. És valamilyen szinten egyénfüggő ez, de kicsit feltűnő, amikor 25-30 év felett még mindig gond nélkül (helyes munkában, nem futószalag szerűen) lehet oktatni a lovakon, és egyeseket közülük tapasztalt lovasok is fiatal lónak néznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!