Mennyibe kerül ma a lótartás?
Van egy pár hektáros földünk a családban, és mivel a gyerek, már pár éve kitartóan lovagol, elkezdtünk gondolkodni a ló tartáson. Sajnos interneten ami infót találok azt 2008 - 2013 között írták, és nem hiszem, hogy azóta ilyen olcsón meg lehetne úszni a dolgot.
Mik az irányárak egy már belovagolt lóhoz?
Oltás, étel, patkolás, stb.. mennyibe kerül évente?
Akik saját földön tartanak lovat: Pénzben kihozza a lovas órák árát?
Előre is köszönöm a normális válaszokat!
A pár hektáros föld az szuper! Egy normálisan belovagolt, egészséges ló minimum egy millió, ennél már csak feljebb lehet. De jobban megéri egyszer sokat költeni a lóra, mint éveken át fizetni az állatorvosnak. Tehát a lóvásárlásnál nem szabad spórolni. Tegyük fel, hogy találtok egy jó lovat 1,5 millióért. Megveszitek. Egy póni minumum KELL mellé, hisz társas állat. Ilyen pónit már találsz akár 1-200.000 forintért is. Szóval a lóvásárlás eddig 1,7M forint.
A pár hektárt (nem írtad, pontosan mennyi) körbe kell keríteni, legalább villanypásztorral, de a legjobb a vadháló. Erre számoljunk max. fél milliót, minőség és méret függvényében.
Ha a terület füves, tudnak legelni minimum tavasztól őszig, az csodajó, máris megtakarítottad kb. 5 bála széna árát. A jó minőségű széna ma kb. szállítással együtt 20.000 ft. Egy évre a két lónak kb. 25 kell, ha legelnek, akkor mondjuk csak 20. Ez 400.000 forint minden évben.
Aztán ha kell lovaspálya, azt kialakítani, homokot hordani rá mondjuk 300.000. De ezt is csak egyszer kell megcsinálni, aztán jó tíz évig okés.
Felszerelés a lónak nyereg nélkül 50-100 Ft közt megvan, ebben benne vannak az ápolós cuccok, kantár, zabla, lábvédők, esetleg vödrök, etetők. A nyereg nehéz téma, találsz 30.000től kezdve milliókig. De az átlagos minőségi nyereg 100K körül van, HA illeszkedik a lóra. Ezt egy nyerges 10-30 ezerért megcsinálja neked.
Zab, korpa, pelletek nem feltétlenül kellenek. Az én lovam sem kap semmit az ízületvédőn (mert túlsúlyos) és a vitaminon kívül, pedig versenyzünk is. Amit vettem az összesen kb. 12 ezer volt és olyan 3 hónapig elég.
Körmölés nálunk 5000, de van, ahol 15. Ezt 1-3 havonta kell, lótól függ. A patkolás egy tízessel drágább legalább.
A legfontosabbat még nem is említettem, a jó edzőt, aki házhoz jön. Még a legjobb lovasnak is kell edző. A heti két edzés 10-40 ezerig kb. bármennyi lehet. Ha szeretne a lányod versenyezni, akkor arra is egy 20ezret rá kell számolni versenyenként, ebben benne van már a lószállító, az edző jelenléte is általában. Egy startdíj szabadidős versenyeken amúgy nem eget rengető, 1500-5000 ft szokott lenni. Csak ugye el is kell valahogy jutni odáig.
Trágya elszállítása nekünk ingyen van, sőt, mèg fizetnek is érte. Sok ember visz tőlünk a kertjébe, földjére.
Állatorvos évente egyszer kell oltani, 15.000 forint nálunk. Féreghajtás félévente 5000. Ha valami baj van a lóval, akkor akár milliókig is mehet az állatorvosi számla, de ilyenre ne is gondoljunk, ilyet senkinek nem kívánunk.
A legjobb a lónak, ha 0-24 szabadban van legelőn egy szélvédett beállóval. Beállót építeni nem nagy tudomány, nagyon max. 200.000 forint, ha jó minőségű fából akarod.
Tehát, ha 10 évre nézzük, otthon lovat tartani sokkal olcsóbb. Ha már minden megvan, havi 40-60 ezerből kijössz két lóra. Bértartás manapság 60-100K. Viszont otthon nincs szabadnap. Hóban, fagyban, viharban, esőben is el kell látni az állatokat. Személy szerint én nem vinném bértartásba a lovaimat. Sokkal jobb nekem, ha itthon vannak, minden nap látom őket, tudom mit esznek, mennyit mozognak, más emberek nem piszkálják őket.
Ha van bármi konkrét kérdésed, nyugodtan írhatsz privátban. Sok sikert a lovazáshoz! 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!