Patkolás segített már vkinek a töredezős patán?
A szomszédunknak nagyon száraz patáju lova van. Elég öreg ló, már nem tökéletes a keringése, és nem is dolgozik. Neki már a töredezés eldeformálta úgy a patáját, hogy az első két lábán gyógypatkóra van szüksége.
A másik kettőn viszont sima patkó van, de azok is sokkal jobban néznek ki mint patkolás előtt.
Szóval valamennyit biztos segít. De azt fontos lenne kideríteni hogy mitől reped a patáját, mert nem mindegy hogyan kezelik.
Hidratálni és táplálni mindenképp kell. Vannak külön pata vitaminok, ha a hiánybetegségek miatt repedne ki.
Először inkább beszélj a kováccsal, szerinte mi a probléma
Biotint etetek vele, de az még nagyon sok idő mire lenő az új egészséges réteg.
A kovácsunk azt állítja, az olaj zsír semmit nem ér, sokat kell vizezni, amit meg is teszek mindig. 6 hetente körmöljük, ennél gyakrabban nem is lehetne.
Egyébként egy frízről van szó, úgyhogy jelenleg a genetikára és a túltenyészettségre gyanakszunk.
A kovács meg van győződve róla, hogy patkolni kell, de mivel több lóval van együtt, félünk, hogy baj lesz belőle.
A mértékét ugyan nem látom, de érdekes nekem ez a kovács...
Jól használva, vannak jó olajok pedig:
Egyébként a patazsírt hogyan ajánlatos felkenni? Én mindig lemosom előtte, jól beáztatom, várok amíg annyit szárad, hogy megálljon rajta a zsír.
Van aki azt mondja, hogy rögtön rá kell kenni amíg még vizes (nekem mindig lefolyik így), van aki azt mondja, hogy meg kell száradjon előtte. Ez engem már tisztára összezavart.
A patazsírt én mindig épp megszáradt, már matt patára kenem. De így nyáron az agyag jobb, nedves agyaggal kell becsapni a patát alul-felül, attól jól megszívja magát nedvességgel.
A patkolás segíthet addig is, míg a biotin hat. Ha félted a többi lovat a patkótól, üttess rá műanyag patkót [link] Nagyon tartós és ugyanúgy védi a patát, mint a vas.
Hát addig gondoltam igen.
Köszönöm szépen a válaszokat, utánajárok a javaslatoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!