Lóval lehet menni duna partra?
Ha megtanítod háton is úszni...
Régen gyakorta itatták a lovakat folyóparton, vagy patakból.
Ösztönösen jó úszó.
Őszintén bevallom, nrm tudok olyan paragrafust, ami idevágó lenne. Vuszont 64 évem alatt csak filmben láttam vízparton vagy vízben lovat.
Persze, lemehetsz a folyópartra. Miért ne lehetne? :D Gondolom homokos partszakaszra gondolsz, nem beépítettre vagy kövesre...
Egy időben rendszerese túráztunk a Dunához, lova válogatta, hogy tetszett-e neki vagy sem. Viszont ha csak térdig is szeretnétek bemenni, figyeljetek nagyon a meder aljára. Ne menjetel be olya helyen, ahol iszapos, vagy hirtelen mélyülhet. Nem tudom, milyen szakasza van épp azon a parton a Dunának, de elég nagy sodrása tud lenni, a lovat is képes elsodorni. Erre érdemes azért odafigyelni. Meg amúgy is jobban szeretnek fürdeni a lovak az álló, vagy kis sodrású vizekben, ők is érzik, hogy biztonságosabbak.
A kérdés alapján elég kultúráltnak tűnsz, de azért mégis leírom; hogyha az a szakasz amúgy strand, akkor nyáron az tabu. Nincs erre semmilyen jogszabály, szimplán csak azért, mert az ember próbál nem kicseszni a másik embertársával. Az oka ugyan az, amiért sok helyen a Balcsi partról is ki vannak tiltva a kutyák: a végtermék. Én sem szívesen fetrengek abban a homokban, ahova állatok végzik a dolgukat, bármennyire is szeretem őket... :)
Lószállítóval viszont ne a partra álljatok, hanem egy kicsit messzebb, ne érje őket "sokként" a nagy víztömeg, ahogy kiszállnak a futóból. Hogyha a lovak még nem láttak ekkora vizet, nem valószínű, hogy nagyon lelkesedni fognak érte, de minden csak szoktatás kérdése.
Ha először mész, ne várd, hogy egyből ússzanak benne :D (meg mondjuk a Dunába amúgy se, hacsak nem holtág). De kb 3-4 alkalommal el lehet jutni odáig fokozatos szoktatással, hogy hasig bemenjenek. Onnan már lehet ugrálni a hátukról a vízbe, de nem kell aggódni még a sodrás miatt.
Becsapós a Duna, nagyon kell vele vigyázni. Igen, a szélén kicsi a sodrás, de 1-1,5 m-es víznél már meg tud lökni rendesen.
Remélem élvezni fogják a lovak, meleg napokon hálásak lesznek érte :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!