Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mit csináljak ha a lovam...

Mit csináljak ha a lovam "rágja" a zablát?

Figyelt kérdés

sziasztok! a lovam rossz szokása lett mostanában hogy a zablát nagyon rágja, (tudom hogy háttul nincs foga de más szavat nem talalok rá 😂) a zabla mérete jó, és minden jól van beállítva, fogalmam sincs hogy miért lehet ez. 1 hónapja van nálunk a ló és kb 2 hete kezdte el. edzés közben is ezt csinálja és közbe ki akarja tépni a kezemből a szárat. tudnátok segíteni hogy ilyen esetben mit kéne tenni? a

NORMÁLIS válaszokat előre is köszönöm! <3

2022. febr. 24. 14:33
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
80%

Attól, hogy kisorrszíjat teszel a lóra, nem oldódik meg a probléma, csak el lesz fedve. A ló nem fogja tudni kinyitni a száját, befeszül, szorongani fog, oda az elengedettség. Ha a ló nem átengedő, hiába a sok munka, nem használja jól a testét.

Ellenőrizd, hogy minden felszerelés (legfőképpen a nyereg) illeszkedik-e normálisan, nem nyomja-e valahol, amitől kellemetlen lenne számára a lovaglás. Ha minden cucca oké, akkor ültetsd rá az edződet/egy tapasztaltabb lovast. Lehet, hogy a te kezed túl erős/nem adsz egyértelmű segítségeket/egyszerűen nem megfelelő az ülésed. Ha ez a probléma, akkor természetesen ezen kell dolgozni. Ha egyik sem, akkor lehet cserélgetni a zablát, de ehhez is kérd az edződ segítségét, ő biztosan jobban látja a helyzetet, mint te. Sok sikert.

2022. febr. 24. 22:03
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

11-es vagyok.

Egyébként a zabla finom rágása jó jel. Ekkor nyálat termel a ló, edzés végén ha megnézed, kis habot láthatsz a szája szélén.

2022. febr. 24. 22:05
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem a kisorrszíjtól fog szorongani (amint látod rengeteg nagyobb versenyző lovain is van kisorrszíj, akik jól is lovagolnak és elengedetten összeszedik a lovat). Minden a fokozatosságon múlik. Ha jól használod a szárakat nem pánikol be a ló hogy nem tudja kinyitni a száját, nem is szokik rá, ha pedig rosszul, akkor tök mindegy hogy kisorrszíjjal vagy nélküle, ki tudja-e nyitni a száját vagy nem, akkor sem lesz elengedett.

A kisorrszíj segédeszköz, hogy a ló ezt meg se próbálja, nem fog tőle kétségbeesni, a rossz kézhasználattól esik kétségbe.

2022. febr. 24. 22:17
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Ja és a finom rágás nem a zablán történik, hanem önmagában a ló szájában, azaz hackamorral is ugyanúgy van ez a kis rágcsálás. Amikor rágcsál (és nem unalomból a zablát, hanem elengedetten) akkor nem a zablát rágja, hiszen nincs a foga között.
2022. febr. 24. 22:19
 15/18 anonim ***** válasza:
85%

Kedves 18 (17 vagyok).

A probléma nem ott volt a válaszoddal, hogy nem lenne igaz, hogy a fém árt a fognak. Ott volt a probléma, hogy ez nem válasz a kérdésre. Nem kell zabla nélkül lovagoljon azért, hogy ne rágja a ló. Ahogy a gyerekre is rá tudsz szólni, hogy ugyan ne rágja a porszívó végét, a lónál is (ha nem is pont ilyen formában) rengeteg egyéb megoldás van.

Például ha a gyerek hadonászik az evőeszközzel, nem az a megoldás, hogy mostantól kézzel eszik, meg kell tanítani használni.

2022. febr. 25. 13:18
 16/18 anonim ***** válasza:
Bocsi hogy ha már nem aktuális, de a ló akkor rágja a zablát ha figyel, rad koncentrál, szval semmi baj nincs vele, örülj neki. Ha kitépi a szárat a kezedből akkor nem hajtod eléggé hozzá a szárhoz (így kell mondani?). Bocsi ha téves info,én így tudom
2022. ápr. 2. 17:03
 17/18 anonim ***** válasza:
16. Jól mondod. Annyi, hogy nem ugyanaz, hogy rágcsál a zablán (elengedettség jele), mint hogy rágja azt, foga közé veszi (játszik vele, unatkozik). Jól mondtad a hozzáhajtást, annyi hogy szebben fogalmazva hozzálovaglásnak mondjuk, a lényege ugyanaz.
2022. ápr. 2. 17:37
 18/18 anonim ***** válasza:

Ja értem, rendben

(16-os vagyok)

2022. ápr. 4. 17:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!