Kezdőoldal » Állatok » Lovak » 24 éves kis lovam egyre...

24 éves kis lovam egyre soványabb? Bővebben lent?

Figyelt kérdés
Van egy 24 éves 150 marmagas magyarfélvér lovam. Sajnos az utóbbi két évben megállíthatatlannak tűnő fogyást produkál (-124kg igen 124..). Jelenleg már nagyon rossz a helyzet szó szerint csont és bőr. Az allatorvos az altatást ajánlja mivel ha lefekszik akkor már egyedül nincs is ereje felallni. Sok mindennel probalkoztunk. Speciális idős lovaknak való tápot kap. Nincs szívem elaltatni így adnék még egy esélyt ennek az oldalnak hátha valaki tudna nekem valami okosságot mondani.
2022. febr. 15. 23:59
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
A foga fél évvel ezelőtt lett reszelve, rendszeresen van féreghajtva. Nappal legelőn van tartva adlibitum széna mellett, estére kerül be boxba ahol szintén széna az mindig van előtte. Pacitea immunot kap a senior tápba keverve rendszeresen. Sajnos ami mostanság jellemző, hogy megy a hasa aztán abba marad aztán előlről kezdődik. Kb 8 hónappal ezelőtt nézte meg a doki fizikális, rektális és szájüregi vizsgálattal illetve még bélsarat vett, hogy nincs-e parazita fertőzöttség. Véleménye szerint nem volt jól tartva 16 éves koráig a ló és ez jelentősen befolyásolja az idős korát. Én 16 évesen vettem első lovamnak 5 évig gond nélkül jártunk terepre a legmegbizhatobb ló akit ismertem. Nyugdíjazása után egy évvel kezdtek el gondok lenni.
2022. febr. 16. 08:22
 12/24 anonim ***** válasza:
51%
Mit jelent a nyugdíjazás? Volt nálunk anno egy erdélyi lovász, nagyon értett a lovakhoz, rengeteget tanultunk tőle, ő mondta, ha nem mozgatjuk a lovat,elkezdődik a leépülése.
2022. febr. 16. 08:50
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
De nyilván a lovak egyéni adottságai, ahogy az orvosod mondta, előtörténete is befolyásolja, meddig él.Itt a loviban van vagy negyven ló, de a mi pacink a legidősebb,azért nem az a jellemző, hogy harminc éves lovak állnak az istállóban...Nagyon gondos gazdának tűnsz,a 24 év is nagyon szép egy lónak tényleg, de én a szénapelletet megpróbálnám neki.Meg esetleg a fitovavallónál körülnézni, mit javasolnak hasmenéses lónak. Nem olyan drága a gyógynövénykeverék, egy próbát esetleg megérne.
2022. febr. 16. 08:55
 14/24 anonim ***** válasza:
72%
Fitocavallo...kétszer is elírtam, ne haragudj.
2022. febr. 16. 08:57
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Teljes kivizsgálás kellene, mert az ilyen mértékű fogyás utalhat daganatra is.
2022. febr. 16. 09:11
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

A legelőn is minden oké? Vért is vett a doki? Mert ha olyan növény van a legelőn az is okozhat ilyet. Illetve a féreghajtó komplex? Minden féregre való? Mert nem ismerem annyira, de pl. a szimpla bélparazitákon kívül van tüdő, szív, és májparazita is, illetve a giardia, ami szintén okoz hasmenést. Hogy itatjátok?

Illetve nyakán nincs csomó? Mert pl. az mélymételytől is lehet.

Azt mondtad vett bélsár mintát, de ha megy a hasa giardia is lehet.

Csak fogy? Egyéb tünet? Vért is vett? Mi a diagnózis?

2022. febr. 16. 11:40
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nézesd meg lóra specializálódott állatorvossal.
2022. febr. 16. 11:41
 18/24 anonim ***** válasza:
A fogyás fogtól is lehet, vagy anyagcserezavartól is, vagy felszívódási zavartól is. 16, 17-es vagyok.
2022. febr. 16. 11:42
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

Persze az előtörténete is befolyásolja a dolgot, de azért az nem ugyanaz, mikor egy elárvult elefánt baby-t szar körülmények között nevelik fel, és évtizedes megfelelő táplálással is gyengébb a csontozata.

A fogyás az mást is jelezhet. Röntgent vagy egyéb vizsgálatot kértél? Diagnózisra mit mondott? Nem evett meg valamit esetleg? Étvágya van? Folyadékbevitel milyen? Vizelet színe? Hőmérséklet? Reakciók, reflexek? Mozgása milyen koordinált vagy nem? Nem húzza fel a hasát álláskor?

2022. febr. 16. 11:45
 20/24 anonim ***** válasza:
Oh bocsánat elírtam egy szót. Nem mélymétely, hanem májmétely. 16-os vagyok.
2022. febr. 16. 17:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!