Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Nagyon szeretek lovagolni, a...

Nagyon szeretek lovagolni, a lovakat is, mégis félek tőlük egyben?

Figyelt kérdés

Felnőtt nő vagyok, aki mióta az eszét tudja lovak körül van, és lovagol (habár volt pár év kihagyásom, de erre majd visszatérek). Mindig mikor igazán közel kerülök egy lóhoz, pl. leápolom, fel vagy leszerelem vagy szimplán csak vezetem, félek. Nem egy fóbia szerű félelemre kell gondolni, inkább egy enyhe halálfélelemre. Persze nagyon szeretem őket, és a velük való foglalkozást is, mégis ezt a félelmet sosem tudtam kinőni. Egyszerűen ott van bennem, hogy ezek a hatalmas állatok egy mozulattal megölhetnének, és ezeket a gondolatokat sosem tudom leküzdeni. Az nem javított a helyzetemen, mikor az egyik edzőm hasba rúgta az egyik ló, és onnantól kezdve végleg befejezte a lovas karrierjét. De nekem is vannak pillanataim a lovaglásban, volt hogy elszaladt velem a ló és alig tudtam visszafogni, hogy bakolt alattam, vagy megcsúszott és rám esett. Ezért habár élvezem a lovaglásos alkalmaim, mindig lever a víz, ha arra gondolok, hogy miféle halalos balesetek érhetnek lovaglás közben, és néha csodálkozom, hogy hogyan lehetek még életben, ha jobban belegondolok milyen élményekben volt már részem.

Volt pár év kihagyásom a lovaglás terén, alig vártam hogy visszatérhessek, de ahogy vissza ültem a lóhátra, rájöttem, hogy ez a stressz és félelem nem múlt el, inkább visszajött. Van valamiféle módja, hogy ezt leküzdhessem, vagy ezzel együtt kell élni?

Még kicsi gyerekeket is akkora önbizalommal látok mozogni a ló körül, hogy már-már irigylem őket, nekik nem azon jár az agyuk, hogy hogyan halhatnak meg, hanem szimplán vsak élvezik a pillanatot.

2022. jan. 23. 19:08
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Sajnálom, hogy ilyen rossz élményeid vannak.

Segíthetnek az ilyen azonnali mentő technikák amikről tudunk. Például lovon (nem tudom magyarul hogy mondják) az egyszáras megállítás. Ez annyiból áll, hogyha bármi baj van, egyik oldalra elfordítod a lovat hogyha kell maga körül lépjen, meg fog állni, bakolni nem fog tudni.

Fontos, hogy megbízható, nem elrontott lovak környezetében legyél, és felismerd a jeleket. Egy átlag ló csak akkor fog rúgni, ha úgy érzi nincs hová menekülnie a nyomás alól, vagy egy másik lónak szánta és te ott voltál.

Vannak biztonsági szabályok, amiket ha betartasz nagy esséllyel nem lesz bajod.

Én azért nem féltem soha a lovaktól, mert nem volt mit veszítenem (legalábbis így gondoltam), ez az életem. Ha belegondolsz, nem csak ilyen hatalmas állatoktól halhatsz meg, hanem akármelyik pillanatban elvihet egy szívroham, vagy akármi más lehet, aminek köze sincs a lovakhoz. Amíg szakértői felügyelettel, biztonságos módon viselkedsz a lovakkal, csak erre kell gondolnod, nem lehet nagyobb bajod, mintha bicigliznél az utcán. 8 éve lovagolok, ezalatt 2x törtem el valamimet, párszor a bordáimat, de egyiket sem lovazás közben, mindig a hétköznapi életben voltak ezek a 'balesetek'.

2022. jan. 23. 19:55
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
bicikli* azta, évek óta nem írtam el :P
2022. jan. 23. 19:57
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Én is így vagyok ezzel sajnos, és én sem értem, mivel 5 éves korom óta lovak között vagyok, 12 éve mostmár. Mégis, mikor egy lóhoz odamegyek pl a karámnál, nem az jut eszembe azonnal hogy szia te szépség, hogy hívnak, hanem hogy merjek e hozzáérni, nem harap e, nem ugrik e meg. És sajnos ez nagyon nem jó dolog, mert a ló nagyon durván megérzi a félelmet. Ha a karámban tisztítok egy lovat szabadon és megmozdul, azt se tudom merre menjek hogy nehogy eltaposson vagy a kerítéshez nyomjon. Tudom, nem sokat tudok segíteni ezzel, de nem vagy egyedül, de nekem pluszban, míg oda nem érek a lovardába (de csak addig), egy borzasztó erős szorongás és kedvetlenség érzésem van
2022. jan. 23. 19:59
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindkettőtöknek!

#2, nagyon sajnalom, hogy te is így vagy vele, teljesen átérzem! Ugyanígy a szorongásos részt a tanya felé is. Néha még el is gondolkozok rajta, hogy inkább lemondom az egész lovaglást, de aztán nagy nehezen mindig sikerül meggyőznöm magam, hogy menni fog. Aztán persze megy is, amint odaérek. Nem tudom ezeket hogy lehetne leküzdeni.

2022. jan. 23. 20:12
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Erről amúgy tud az edződ? Mert ez egy nagyon fontos információ a lovasról. Érdemes lenne pszichológussal is beszélni, hogy lehet ezt feloldani. Én is 20 éve lovakkal foglalkozom, láttam ezt-azt velem is történtek már dolgok, de sose tudnék úgy közelíteni egy lóhoz, hogy úristen ez meg tudna ölni. Persze nekem is megfordul a fejemben, óvatos vagyok és tudatosan, határozottan mozgok a lovak körül és viselkedek velük. A lónak vezető kell, ha dominánsabb egyedet fogsz ki, az pillanatok alatt visszaél a félelmeddel.
2022. jan. 24. 08:01
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

13 évig lovagoltam. Bármire felültem, bármit megcsináltam, viszont legutóbb mikor lóra ültem már azt éreztem félek.

Nem tudom miből alakult ez ki, de van bennem egy alapfélelem már ami kiirthatatlannak tűnik. Azóta nem ültem lovon.

2022. jan. 25. 13:02
 7/7 anonim ***** válasza:
én tudom milyen érzés ez... de ha azokba a nagy szemekbe nézel... olyan érzelemdúsan néz. és elsőnek kisebb lovatvagy pónin gyakorolj, és fokozatosan kezded megszokni a makasságot. nem olyan rég kezdtem lovagolni tanulni és már indulok futószáras versenyen. egy jótanács: érkezz sokkal korábban a lovasiskolába, és nézd a többieket! mindíg mikor hazaérek a lovas isiből máris izomlázam van:) remélem elmúlik a horse-fóbiád... "ha nem kézből eteted a lovad eséjes hogy nem fog megharapni"
2022. márc. 17. 12:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!