Van arról szabály hogy hol mehetek terepre?
Saját lovaddal, vagy lovardából?
Természetvédelmi területen egyáltalán nem szabad menni, és a magánterületi szántó tulajdonosa is simán megtilthatja. Hiszen a termőföldjét rongálnád.
Így van, a szántó magánterület, és ez igaz a legtöbb dűlőútra is.
Gyakorlatban a kultúrált ember nem zavarja a tulajdonosokat, de bizonyos helyeken számíthat rá az ember, hogy megfedik érte - jogosan.
A közutakon való lovaglásra úgy tudom pontosan kitér a KRESZ.
Külterületen pedig tisztában kell lenni, hogy milyen besorolású a terület, pl. nem tudom, hogy a vadászterületeken való lovaglással mi a helyzet. A legtöbb külterület pedig vadászterület, beleértve a szántóföldeket is.
Utakon, városon belül akkor ha kressz nem tiltja (figyeld a táblákat).
Kiránduló helyeken, erdőkben ösvényeken ahová amúgy is lehet menni, oda úgy tudom mehetsz, de az elengedett kutyák miatt ütközhetsz problémákba.
Szántóra nem mehetsz, az magánterület, de a földutakra a szántók között (ha csatlakozik elnevezett úthoz/utcához, és nincs kint a magánterület tábla) arra mehetsz. Ennél jobban én se tudom 😅
Szántóföld, legelő, kaszáló, szőlő és azokhoz tartozó utak, vadásztársaságok területei (az erdők nagy része), itt mind nem, mert magánterület.
Természetvédelmi területeken azért nem, mert védett terület és kárt okozhatsz.
A “maradék” erdő vagy magánkézben (magánterület) van vagy az államé. Ha az államé akkor elvileg oda sem mehetne be senki, de bizonyos területei meg vannak nyitva az emberek felé (ezek a túraútvonalak, stb). Viszont ezeket lóval nem használhatod (se motorral, se autóval). Kivéve azokat, amik direkt lovastúra útvonalak.
Tehát gyakorlatilag kb. sehol sem lovagolhatnál legálisan. Nagyon rossz ebből a szempontból a magyar lovas helyzet. Az már más kérdés, hogy a legtöbben nem szólnak érte, meg az erdőben nem fog senki feljelenteni. Viszont ha kárt teszel vagy valakinek szúrod a szemét akkor lehet belőle bajod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!