Hogyan tanítsam a csikómat meg ezekre?
1. Akar csípni és ugye rá szoktam az orrára ütni egy kicsit de mostanság folyton hátracsapja a füleit és mégjobban csíp, hogy szoktassam le?
2. Amikor ganézom arrébb kell egy kicsit lökni hogy alóla is kiganézzak de ahogy megfogom a fenekér kirúg(lassan,szelid hangon szólitom és akkoris ezt csinálja) erre is jól jönne egy tanács
3. Az első lábait gond nélkül adja de a hátsókat nem birom felemelni mert ugye elkezd rugdálni és magam nem birom a lovat is tartani meg fogni a lábát. Hogy lehet megszoktatni arra hogy nyugottan feladja és ne rúgdáljon össze-vissza?
4. A kötőféket amikor rá akarom tenni tolat és felnyomja a fejét igy kb fél óra feltenni rá, le szoktam venni mert az előző helyén folyton kötve volt és kitörte az orrát, szegény még csak 7 hónapos de élete során folyton kötötték és már 3 gazdája volt😕
Ezzel a 4 problémával küszködünk, most van 1 hete nállam és mostmár azért kellene elkezdeni ezeket az alap dolgokat megtanítani neki mert már megszokta a helyét meg az udvarra is ki szotam engedni szaladni. Aki csak azért jön a kérdésemhez hogy "ha nm értesz hozzá minek vettél csikót?" Meg stb az inkább halgasson mert egyszerűen nem akarom hogy rosszul tanítsam vagy valami

Szia!
1. Én a Parelli módszert alkalmaztam erre, higy legyen köztünk megfelelő bizalom (barátkozós)
2. Erre is a Parelli módszer (itt pl. a sündisznós)
3. Istenes Csilla rovatából szó szerint idézem:
"Van olyan csikó is, ami sunyít, ha bizonyos részeit meg szeretnénk érinteni"
"A lábai érintésével, majd felvételével hasonló a helyzet. De mivel ezekkel rúghat a csikó, jó ha vigyázunk. "
először csak pálcával piszkáltam, utána mar fel is vettem, de pálcára már fel is emelte a lábát a lovam.
4. Nálunk a lovak ha megnyomjuk a tarkójuknál, lehajtják a fejüket. Tedd a tarkóra a kezed, és úgy nekem hátrálni se tudott, se felemelni a fejét. Ezt lehet hogy nem mindegyik ló tudja.
De ha "bántották" az előző helyén, akkor az összes probléma megmagyarázható ezzel. Remélem segítettem. Keress nyugodtan privátban.

Előző vagyok.
3. Istenes Csilla:
"Rúgni nagyon ritkán szoktak. Inkább csak akkor, ha bizalom hiányában félnek, vagy védekeznek.

A Parelli nem rossz, csak sokan túlmisztifikálják, Azért én már láttam természetes lókiképzőnek eljárni a kezét, mert a határokat ők is keményen meghúzzák és meg is tartják, ahogy a ménesben szokás.
7 hónapos nagyon gyerek, ki tudja milyen előélete volt, a lábfelvétel ellen lehet ellenkezik, de el is bohóckodhatja és játékból rúgdos. Viszont él a dolog, soha ne hagyd rá, ne engedd el. Ha 3x le tudta tenni a lábát, lehet negyedszerre fel se emeli.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!