Nincs joga elvenni a csikómat, ugye?
Bár nem vagyok otthon az ilyen jogi kérdésekben, szerntem egyáltalán nincsen hozzá joga. Megvetted a lovát, és már SEMMI köze nincsen hozzá.
Volt adásvételi papír, vagy valami szerződés?
azt írtad, hogy nem volt bejelentve, tehát először a te neveden szerepel a ló, ergo, a csikója is a tiéd
nem tudom, milyen emberről van szó, de meg lehetne fenyegetni, hogy feljelented, ezt elmulasztotta, stb
Gondolom, azzal érvel, hogy a csikó még nála fogant, de már nálatok született meg.
Van a Ptk.-ban egy ilyen szabály:
5:50. § [Tulajdonszerzés terméken, terményen és szaporulaton]
(2) Ha valakinek az a joga, amely őt a termékek, a termények vagy a szaporulat tulajdonba vételére jogosítja, megszűnik, mielőtt ezeken tulajdonjogot szerzett volna, eltérő megállapodás hiányában követelheti, hogy a tulajdonos vagy az új jogosult a termékek, a termények, a szaporulat, továbbá a munkája értékének arányában és máshonnan meg nem térülő költekezései erejéig a jogalap nélküli gazdagodás szabályai szerint nyújtson megtérítést.
Annyira nem vagyok otthon a dologi jogban, de lehet, hogy ez itt alkalmazható... A csikót ugyan ez alapján nem viheti, az biztos, de elképzelhető, hogy valamilyen pénzbeli megtérítésre még igényt tarthat... Az persze mindenképpen a bíróság megítélésén múlik majd, hogy az említett 400 ezer forintos követelés mennyire reális ebben a helyzetben. Illetve nem tudom, mennyire számít, hogy jóhiszemű, rosszhiszemű volt, elárulta-e nektek, hogy a ló, amit vesztek, vemhes, vagy eltitkolta, megtévesztett stb...
Abszurd. Nyugodj meg, akárhogyan facsargatja, csűri-csavarja a törvényt, nem fogja tudni elvenni tőled a csikódat, pláne ha be tudod bizonyítani, hogy milyen szörnyű körülmények között volt tartva a kanca, ezért az illető nem alkalmas állattartásra. (Állatorvosi látleletek pl, vagy jó lenne, ha hajlandó lenne tanúzni az érdeketekben)
Emellett még meg is ütheti a bokáját állatkínzásért, birtokháborításért (SENKI sem törhet be csak úgy magánterületre, PLÁNE egy rajta álló épületbe!)
Úgyhogy nyugodj meg, vedd fel a kesztyűt, és ha már bíróságon vagytok, vedd el a kedvét egy életre a senkiházinak nemhogy a lótartástól, de bármiféle állat tartásától is!
Kettesnél a pont. Ha nincsenek papírjai a lónak, az adásvételi pont egy sajtpapírnak felel meg. Ha Te már megcsináltattad neki a lóútlvelet és be lett chippelve én azt is letagadnám, hogy az előző gazdáját láttam valaha. Azt mondanám, hogy ez a ló már nálam született, csak most csináltam meg a papírozását. Innentől neki kell(ene) (, de nem fogja tudni) bebizonyítania, hogy az övé volt valaha a ló.
de, ha van egy kompetens, jó ügyvéded, gondolom ő is elmondja a lehetőségeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!